Sjukhusdirektör kan ställa upp i Islands presidentval

Sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset Björn Zoëga nämns som en potentiell kandidat i det isländska presidentvalet i juni. 

Linda Berglund

Det är den isländska tidningen Visir, som skriver att sjukvården är en av landets viktigaste frågor och också nämner Björn Zoëga som en tänkbar kandidat i valet där en efterträdare till nuvarande presidenten Guðni Jóhannesson ska utses. 

Sedan två år tillbaka har Björn Zoëga, en roll som rådgivare åt den isländska hälsoministern, vid sidan av rollen som sjukhusdirektör.

Björn Zoëga säger till Dagens Nyheter att han är förvånad över att nämnas, men att han inte säger omedelbart nej. 

– Jag blev positivt förvånad över att nämnas i det sammanhanget, det visar att man på Island följer vad vi håller på med på Karolinska. Jag behöver tid att tänka på det här, men om folk jag litar på vill att jag ställer upp kommer jag att överväga det, säger han och fortsätter:

– Jag behöver höra vad folk allmänt säger om det här, så jag säger inte nej direkt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024