Socialstyrelsen vill få koll på ST-läkarna

KOMPETENSFÖRSÖRJNING. Det finns ingen nationell överblick av hur många läkare som är i specialisttjänstgöring eller hur landstingen planerar inför framtiden. Socialstyrelsen ska nu försöka få kontroll på läget.

Johanna Alskog

Socialstyrelsen har ett regeringsuppdrag att föreslå hur verksamheten med ST-läkarnas specialistkompetenskurser bör utformas, för att bäst anpassas efter sjukvårdens behov och den långsiktiga kompetensförsörjningen. Problemet är att Socialstyrelsen i dag inte har någon överblick alls av vad som pågår ute i landstingen när det kommer till ST-läkarna. Det finns ingen nationell statistik över hur många läkare inom olika specialistområden som håller på att utbilda sig eller när de beräknas bli klara. Inte heller finns någon överblick av sjukvårdshuvudmännens planering för framtida tjänster för läkare under specialiseringstjänstgöring.

Utan dessa underlag är det riskabelt för Socialstyrelsen att upphandla så kallade SK-kurser, eftersom de riskerar att inte bli fullsökta.

Nationell statistik under 2017

Nu ska Socialstyrelsen försöka skaffa sig bättre kontroll på situationen, enligt en rapport från myndigheten om bättre nationell samordning av läkares vidareutbildning. Under nästa år ska Socialstyrelsen:

• låta en arbetsgrupp arbeta fram en definition av begreppet läkare under specialiseringstjänstgöring (ST-läkare), i dag saknas en entydig innebörd. då det i dag saknas en entydig innebörd.
• ta fram nationell statistik över läkare under vidareutbildning.
• sammanställa sjukvårdshuvudmännens planering för framtida tjänster för läkare under specialiseringstjänstgöring (ST-tjänster)

Socialstyrelsen överväger även om planeringen av SK-kurser i framtiden kan knytas till det nuvarande Nationella rådet för specialiseringstjänstgöring (ST-rådet). 

Socialstyrelsen kommer att redovisa arbetet med uppdraget till regeringen den 31 maj nästa år, 2017.

LÄS OCKSÅ: Läkares specialisttjänstgöring görs om


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024