Tillsynsregler för ny boendeform dröjer

TILLSYN. Hur tillsynen av den nya placeringsformen för barn och unga ska ske är oklart. Frågan ingår i regeringens översyn av kravet på tillsyn av HVB-hem två gånger per år – ett krav som får Inspektionen för vård och omsorg att gå på knäna.

Johanna Alskog

När regeringen på fredagen presenterade ett lagförslag för en ny placeringsform, stödboende för barn och unga, lämnades frågan om tillsyn öppen i lagrådsremissen.

Anledningen är att regeringen har påbörjat en översyn av den så kallade frekvenstillsynen av HVB-hem, hem får vård och boende. I dag kräver lagen att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gör tillsyn av varje HVB-hem två gånger per år. Det stora antalet rutinkontroller har i princip pressat bort all annan tillsynsverksamhet inom social omsorg, för myndigheten och generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund sade i en intervju i Altinget i september att IVO inte kommer att klara sitt uppdrag år 2016 utan en lagändring.

Efterfrågad översyn på gång

Men nu aviserar alltså regeringen, i lagrådsremissen, att en ändring av tillsynsreglerna kan vara på gång: "Regeringen ser för närvarande över formerna för tillsynen av HVB för barn och unga, bl.a. om det finns andra alternativ till den nuvarande frekvenstillsynen, som fortfarande säkerställer tryggheten och säkerheten för de placerade barnen."

Utformningen av tillsyn för HVB-hem och tillsyn av den nya boendeformen, stödboende för barn och unga, ska "övervägas och beslutas samordnat" skriver regeringen i lagrådsremissen.

Dokumentation

Läs tidigare artiklar om IVO och tillsynen av hem för barn och unga på Altinget

IVO kommer inte att klara 2016

 

Inspektionen för vård och omsorg får inte ökade anslag nästa år. Regeringen har inte heller gett något tecken på att den lagändring som myndigheten desperat ropat efter är på gång. Generaldirektör Gunilla Hulth Backlund bedömer att myndigheten inte kommer att klara sitt uppdrag nästa år.


Regnér: IVO får överskrida sitt anslag

Den ansträngda myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tillåts överskrida sitt anslag i år och nästa år, meddelar barn- och äldreminister Åsa Regnér (S). Medgivandet gäller arbetet med att ge tillstånd för nya HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024