Arbetsmarknadsdebatter som väckt intresse 2021
Arbetslöshet, arbetsmiljö och ekonomisk trygghet vid ålderdom var några av de ämnen som gick hem hos Altinget Arbetsmarknads läsare. Läs hela tio-i-topp-listan.
Maja Andersson
Debattredaktör1. Studenter måste ges förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden
Rekordmånga har studerat på universitet och högskola under pandemin. Men de nyutexaminerade kommer ut på en arbetsmarknad med historisk hög arbetslöshet bland akademiker. Nu krävs kraftfulla åtgärder för studenterna som går ut i arbetslivet i lågkonjunktur, skriver Saco tillsammans med 18 Sacoförbund.
2. PRO: Sjukförsäkringen behöver en åldersventil
De som har varit med och byggt landet har gjort sig förtjänta av en ekonomiskt trygg ålderdom. Så ser det inte ut i dag, skriver Christina Tallberg, Pensionärernas riksorganisation.
3. Låt inte politiken gynna storbolagen framför civilsamhället
De utredningar och betänkanden som har lagts fram i samband med skapandet av Sveriges nya arbetsmarknadspolitik saknar helt konsekvensanalyser för civilsamhället och den sociala ekonomin. Det skriver Petter Skogar, vd för Fremia.
4. Socialdemokraterna gömmer arbetslösa i statistik för att vinna val
Precis som 2006 är det många fler som borde räknas in i kategorin arbetslösa. Inför valet 2018 tryckte regeringen in mänger med arbetslösa i extratjänster och moderna beredskapsjobb. Inför detta val har man skapat Stöd och matchning samt Rusta och matcha, skriver Rebecca Weidmo Uvell.
5. Futurion: Pandemin har knäckt arbetstagares framtidstro
Svenskarnas tro på sin egen konkurrenskraft i arbetslivet försvagas. Få anser sig vara attraktiva på arbetsmarknaden och det råder osäkerhet om möjligheten att hitta nya jobb. Det krävs framtidsinvesteringar i människors kunskap, skriver Futurion.
6. Så trivs akademikerna inom Polismyndigheten
Det är stora skillnader i hur akademikerna trivs inom Polismyndighetens olika regioner och avdelningar. Det visar en medlemsundersökning från fackförbundet Akavia och Saco-s Polismyndigheten. Bäst trivs akademikerna i polisregion Nord och sämst på Nationellt forensiskt centrum, skriver Anna Nitzelius och Anna Owens.
7. PRO och SKPF: Pensionssystemet levererar inte det som utlovades
Det sprids en myt om att det svenska pensionssystemet ger tillräckligt höga pensioner och att pensionärerna lever gott. Detta är inte sant, skriver Pensionärernas riksorganisation (PRO) och SKPF Pensionärerna.
8. Dua: Ställ krav på samverkan i kampen mot arbetslöshet
För att säkerställa långsiktigt hållbar samverkan måste regeringen överväga tydliga formella krav på Arbetsförmedlingen och kommunerna. Det skriver Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua).
9. LO-ekonom: Det krävs för att bryta Sveriges massarbetslöshet
Pandemin har fördjupat redan existerande problem på arbetsmarknaden och har även drivit fram nya utmaningar. Men det finns åtgärder och reformer som kan vända den negativa utvecklingen, skriver Torbjörn Hållö.
10. Kommunerna måste höja lönerna för välfärdens akademiker
Arbetsgivare måste satsa på bättre villkor för välfärdens akademiker. Jämfört med privatanställda akademiker släpar lönerna för välfärdens akademiker långt efter, skriver Heike Erkers och Markus Furuberg, Akademikerförbundet SSR.