”Inget som Centern kan bestämma” – reaktioner på Demiroks utspel

LO och Svenskt Näringsliv har både kritik och frågor gällande Centerpartiets förslag på ett nystartsår. ”Idén om att man automatiskt ska få ett etableringsjobb är jättekonstig. Det är en anställningsform och inget som Centern kan bestämma”, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö.

Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka PrahlAnders Gustafsson

Alla som inte har haft ett jobb på tre år i Sverige ska delta i ett så kallat nystartsår. Den som inte deltar ska få ”påtagligt lägre” bidrag, sade C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff i Almedalen under tisdagen. 

– Vi utesluter ingenting utom barnbidrag eftersom barnbidrag är en rättighet och viktigt för att undvika barnfattigdom, sade partiets ekonomiska talesperson Martin Ådahl till TT.

Partiets reformpaket ska ”få bukt med utanförskapet och få ner arbetslösheten och stärka skola och grundläggande utbildning.”

– Av 344 000 arbetslösa är nästan 58 procent utrikes födda – ett enormt utanförskap som behöver åtgärdas. Vi måste göra något på riktigt och ge nycklarna till en lyckad integrering – språk, utbildning och jobb, sade Muharrem Demirok.

Rätt till etableringsjobb

Nystartsåret, för utrikes födda som står långt ifrån arbetsmarknaden, ska bestå av studier på heltid i svenska och yrkesutbildning. Detta kombineras med jobbmatchning och praktik. 

Efter genomgånget nystartsår ska man få rätt till etableringsjobb. Den som vägrar delta trots längre arbetslöshet ska enligt Centerpartiets förslag få ”påtagligt lägre” bidrag.

LO:s nyutnämnde chefsekonom Torbjörn Hållö har invändningar mot båda förslagen.

– Idén om att man automatiskt ska få ett etableringsjobb är jättekonstig. Det är en anställningsform, en kollektivavtalsform för anställning. Så det är inget som Centern kan bestämma, säger han till Altinget.

Vad tycker du om förslaget att sänka bidragen för den som inte deltar?  

– Jag tror kanske inte att det är de ekonomiska incitamenten som är problemet. Detta är ju en effekt av att har du svag utbildningsbakgrund. Det är väldigt svårt att lära sig ett nytt språk.

– Det här är ingen grupp som får några stora pengar heller. De lever i praktiken på socialbidrag eller motsvarande. Så de har ju väldigt små ekonomiska inkomster i dagsläget, säger Torbjörn Hållö.

Behöver redas ut

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt skriver i ett sms till Altinget: ”Det är jättebra att man presenterar offensiva förslag för att bryta utanförskapet. Integrationen har tyvärr blivit lite bortglömd i debatten och det är därför glädjande att fler vill diskutera denna fråga.”

”När det gäller själva förslaget är det många detaljer som skulle behöva redas ut innan det går att utvärdera. Ett viktigt första steg vore att stärka sfi-utbildningen och se till att skapa effektiva instegsjobb för dem som är långtidsarbetslösa i dag”, fortsätter Daunfeldt.

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Torbjörn Hållö

Chefsekonom LO, styrelseledamot Tredje AP-fonden
Civilekonom (Handelshögskolan i Göteborg 2004)

Sven-Olov Daunfeldt

Chefsekonom Svenskt näringsliv
Ekonomie doktor (Umeå uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024