Debatt

Replik: Ökad invandring till lågkvalificerade yrken löser inte kompetensbristen

Vi presenterade nyligen statistik som pekar på att Sverige för första gången på 50 år ser ut att ha nettoutvandring. Centerpartisterna Niels Paarup-Petersen, Jonny Cato och Elisabeth Thand Ringqvist skriver i Altinget att siffrorna är ett misslyckande. Det stämmer inte, svarar Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister. 

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) svarar tre C-ledamöters debatt om bland annat arbetskraftinvandring. På bilden syns ett av Migrationsverkets väntrum.  
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) svarar tre C-ledamöters debatt om bland annat arbetskraftinvandring. På bilden syns ett av Migrationsverkets väntrum.  Foto: Marcus Ericsson/TT, Faksimil
Maria Malmer Stenergard
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige har länge varit ett land med mycket hög invandring. Under 2000-talet har antalet utrikes födda mer än fördubblats i och med att över en miljon människor har kommit hit. Vår integrationsförmåga har dock inte räckt till.

Centerpartiet konstaterar själva att Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet. Sverige är också ett av länderna i EU med störst skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. En stor grupp människor står utanför arbetsmarknaden och mer än var tredje utrikes född person är inte självförsörjande.

Detta är positivt, Centerpartiet 

I detta läge vill alltså Centerpartiet öka migrationen. Den moderatledda regeringen har, med ett tydligt mandat från väljarna, valt en annan väg och vidtar flera åtgärder för att bygga ut arbetslinjen och öka drivkrafterna för att arbeta, bland annat genom att införa ett bidragstak, kvalificering till välfärden och en skyldighet att flytta dit jobben finns.

När vi tillträdde var handläggningstiden 101 dagar, nu är den långt under 30 för en komplett ansökan.

Samtidigt balanserar vi om arbetskraftsinvandringen så att andelen högkvalificerade ökar. Centerpartiet menar att detta är en lögn, men den som är rudimentärt bekant med de fyra räknesätten förstår att en andel kan öka samtidigt som ett antal minskar om till exempel nämnaren förändras. Vi ser redan att andelen högkvalificerade ökar, bland annat eftersom vi infört ett lönekrav som främst påverkar låg- och mellankvalificerade yrken, men också eftersom vi vidtagit åtgärder för att minska fusk och missbruk. I motsats till Centerpartiet tycker vi att det är positivt.

Regeringen ställer om 

Regeringen fortsätter också målmedvetet sitt arbete med att attrahera den kompetens som Sverige har verklig brist på – utländska experter, talanger, forskare och studenter. Vi har gett Migrationsverket i uppdrag att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring och minskat handläggningstiderna drastiskt. När vi tillträdde var handläggningstiden 101 dagar, nu är den långt under 30 för en komplett ansökan.

Vi har tillsatt en utredning som ser över regelverken för forskare och studenter och nyligen presenterade vi förslag som gör att fler kan beviljas en särskild typ av uppehålls- och arbetstillstånd för just högkvalificerade, så kallat EU-blåkort.

Detta är några av anledningarna till att Sverige ser ut att gå mot nettoutvandring i år och till att vi är inte längre främst är ett asylinvandringsland, utan ett land dit en allt högre andel högkvalificerade söker sig.

Regeringen ställer om invandringen så att den blir bra för Sverige.

Läs tidigare inlägg i debatten

Dina siffror är ett misslyckande för Sverige, Malmer Stenergard

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Sveriges näringsliv skriker efter kompentent personal. Att då som Maria Malmer Stenergard jubla åt minskade siffror för kvalificerad arbetskraftinvandring ter sig väldigt märkligt. Det skriver Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson, Jonny Cato, migrationspolitisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson och Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson. 

Nämnda personer

Niels Paarup-Petersen

Riksdagsledamot (C), utbildningspolitisk talesperson med ansvar för digitala frågor och cyber
Statsvetenskap i Århus och Köpenhamn

Jonny Cato

Riksdagsledamot (C), migrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagsledamot (C), andre vice gruppledare, vice ordförande i näringsutskottet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024