Debatt

Specialistkonsulter kan inte likställas med bemanningspersonal

För att skapa en mer balanserad uthyrningslag och undvika oönskade negativa konsekvenser för både företag och specialistkonsulter behövs en tydligare åtskillnad mellan bemanningspersonal och specialistkonsulter. Det skriver Sima Valizadeh, doktor i materialfysik, teknologi och strategirådgivare, mentor och investerare

&nbsp;Flexiblare regler för korttidsuppdrag och specialistkompetens skulle underlätta för företag att anlita konsulter vid behov, utan att riskera negativa konsekvenser, skriver debattören.<br>
 Flexiblare regler för korttidsuppdrag och specialistkompetens skulle underlätta för företag att anlita konsulter vid behov, utan att riskera negativa konsekvenser, skriver debattören.
Foto: Tim Aro/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den nya uthyrningslagen, som trädde i kraft den 1 oktober 2022, har nu, två år senare, börjat få konkreta effekter. Detta beror på hur reglerna har utformats och implementerats, vilket gör att lagen nu på allvar påverkar både företag och konsultbolag. Även om lagen grundar sig på en EU-lagstiftning som syftar till att skydda utsatta grupper på arbetsmarknaden, såsom lågavlönade inom bemanningssektorn, har den i Sverige även kommit att omfatta kvalificerade IT- och ingenjörskonsulter. Detta är särskilt anmärkningsvärt, eftersom dessa grupper redan har trygga anställningsvillkor och kollektivavtal, och därför inte är i behov av det skydd som lagen ursprungligen avsåg.

Tillämpningen av lagen har skapat betydande utmaningar för både Sveriges största företag och konsultbolag. Specialistkonsulter tillför djup och nischade expertis som är avgörande för företag som driver komplexa innovations- och digitaliseringsprojekt. De kan inte likställas med bemanningspersonal, som vanligtvis erbjuds för tillfälliga och mer generella behov. Att inte göra denna åtskillnad riskerar att leda till ökade kostnader för företag, svårigheter att snabbt skala upp projekt och brist på den specialistkompetens som är avgörande för framgång.

Konkurrenskraften hotas

Om lagstiftningen begränsar möjligheten att anlita konsulter kan företagens projekt tvingas avstanna, vilket hotar deras globala konkurrenskraft. För företag som förlitar sig på konsulttjänster innebär de nya reglerna stora risker, såsom ökade kostnader, problem med att skala upp projekt i tid och en brist på specialistkompetens.

På längre sikt kan lagen hämma Sveriges innovationskraft, särskilt inom teknikintensiva industrier där snabba förändringar och specialistkompetens är avgörande. Utan den flexibilitet som krävs för att hantera specialistuppdrag kan lagen få långtgående negativa effekter på företagens utveckling.

För att skapa en mer balanserad uthyrningslag och undvika oönskade negativa konsekvenser för både företag och specialistkonsulter behövs en tydligare åtskillnad mellan bemanningspersonal och specialistkonsulter. Flexiblare regler för korttidsuppdrag och specialistkompetens skulle underlätta för företag att anlita konsulter vid behov, utan att riskera negativa konsekvenser. Genom att implementera dessa förändringar kan lagen bättre skydda de grupper som verkligen är i behov av skydd, samtidigt som den ger företag och specialistkonsulter flexibilitet och det stöd som krävs för att främja innovation och utveckling.

Bristande förståelse

Sammanfattningsvis handlar detta inte bara om okunskap, utan också om en bristande förståelse för konsultbranschens dynamik och värde. Om lagen inte hanteras korrekt riskerar specialistkonsulter att drabbas ofördelaktigt, trots deras kritiska roll för företagens långsiktiga innovation och utveckling. En annan viktig förändring vore att uppmuntra långsiktig kompetensöverföring från konsulter till anställda inom företaget. Detta skulle bidra till att bygga upp intern kompetens på lång sikt, utan att förlora flexibiliteten att anlita experter när det behövs.

Slutligen är det viktigt att lagen tydligt definierar arbetsgivaransvaret i konsultuppdrag. Det bör klargöras att specialistkonsultens arbetsgivare är konsultbolaget och inte den kund som anlitar deras tjänster. Detta skulle eliminera osäkerheten och säkerställa att konsulter inte behandlas som inhyrd bemanningspersonal.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024