Debatt

Tjänstesektorn: En integrationsmotor i särskilt utsatta områden

I Sverige finns det 17 särskilt utsatta områden som präglas av hög kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och låg socioekonomisk status. För att bryta utanförskapet i dessa områden är det avgörande att fler arbetslösa kommer i arbete, skriver Fredrik Östbom, näringspolitisk chef och Jonas Jegers, näringspolitisk expert, Almega. 

”I de utsatta områdena finns en outnyttjad arbetskraftsreserv som med rätt insatser skulle kunna ta många av de lediga jobb som faktiskt finns”, skriver Almega.<br>
”I de utsatta områdena finns en outnyttjad arbetskraftsreserv som med rätt insatser skulle kunna ta många av de lediga jobb som faktiskt finns”, skriver Almega.
Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT
Fredrik Östbom
Jonas Jegers
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Almega har för fjärde gången kartlagt sysselsättningen och vilka yrken som är vanligast i dessa områden. Likt tidigare genomgångar är det inom tjänstesektorn som de flesta jobbar, vilket gör sektorn till en fortsatt integrationsmotor. Men för att den positiva utvecklingen ska fortsätta krävs fortsatta reformer, skriver företrädare för Almega.

Sysselsättningen ökar

Vår senaste kartläggning visar att sysselsättningen i de särskilt utsatta områdena har fortsatt att öka. För män boendes i dessa områden ökade sysselsättningen med 2 procentenheter till 68 procent och för kvinnor med 3 procentenheter till 59 procent. Det största ökningen skedde dock bland nyanlända kvinnor som för första gången nu har över 40 procent i sysselsättningsgrad, 41 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter sen 2014.

Var du är född spelar fortsatt roll men gapet fortsätter att minska. Under det första kvartalet 2024 var 84,3 procent av de inrikes födda i sysselsättning, att jämföra med 73,2 för utrikes födda. De 11 procentenheterna som skiljer grupperna har minskat sedan början av 2020 då skillnaden var över 18 procentenheter.

Tjänstesektorn skapar jobb

Nuvarande nivåer på sysselsättningen visar att de flesta i de särskilt utsatta områdena faktiskt går till jobbet varje dag. En bild som inte alltid ges i media. Med det sagt finns mycket kvar att jobba med gällande utanförskap och dess negativa följder.

Trots en hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att få tag på rätt kompetens, även till jobb som inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion.

Majoriteten av de nya jobben skapas inom tjänstesektorn, inte minst i form av instegsjobb. För män är de vanligaste yrkeskategorierna transport och lager, restaurang samt städ- och serviceyrken. Bland kvinnor dominerar städ och service, vård och omsorg samt förskola. Trots en hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att få tag på rätt kompetens, även till jobb som inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion.

I de utsatta områdena finns en outnyttjad arbetskraftsreserv som med rätt insatser skulle kunna ta många av de lediga jobb som faktiskt finns.

Mer behöver göras

Trots en positiv utveckling är arbetslösheten fortfarande betydligt högre i de särskilt utsatta områdena än i övriga Sverige. Det krävs en mer effektiv jobbpolitik för att ändra detta. Därför lägger Almega fram följande förslag:

  1. Få fart på etableringsjobben
  2. Fortsätt reformeringen av Arbetsförmedlingen
  3. Skärpa aktivitetskraven för arbetslösa
  4. Öka skillnaderna mellan bidrag och arbete
  5. Sänk arbetsgivaravgifterna

Genom att genomföra dessa förslag skulle ännu fler ges möjligheten att lämna utanförskap för ett jobb och en gemenskap. Det är dags att vi tar vara på den outnyttjade arbetskraftsreserven i de utsatta områdena och ser till att alla får en chans att bidra till samhället.

Tjänstesektorn har visat sig vara en viktig integrationsmotor och det är dags att vi utnyttjar dess fulla potential. För Sverige kan inte vänta.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024