Barnmorskeförbundet: Mer än hälften överväger lämna yrket
Det krävs en akut förändring av förlossningsvården. Det skriver svenska barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund.
Eva Nordlund
Förbundsordförande Svenska barnmorskeförbundetÄven det här året blev det sommar. Förlossningsvården fungerade för att barnmorskor tog mängder av extrapass, jobbade övertid, tog många dubbla arbetspass (ca 14-15 timmar) och flyttade eller avstod semesterveckor. Allt till en stor samhällskostnad. En trött barnmorskegrupp ska nu ta sig an höstens arbete.
Det finns barnmorskor som beskriver att de haft ”en helt fruktansvärd bemanningssituation”
Det kan vara svårt att ta till sig men det finns barnmorskor som beskriver att de haft ”en helt fruktansvärd bemanningssituation” under sommaren, halverad bemanning vissa arbetspass och samtidigt flera födande per barnmorska.
Eftervården bemannas av nyutexaminerade sjuksköterskor som saknar barnmorskans kompetens och varje pass har varit ”ett maraton av skräck och nya sjukanmälningar”.
I de allra flesta fall fungerar det ändå men det sker på bekostnad av barnmorskors hälsa och återhämtning och risken för bristande patientsäkerhet ökar.
Kompetens kostar pengar
Det krävs politisk handlingskraft eftersom grundläggande förutsättningar saknas. Bra vård och rätt kompetens kostar. Barnmorskor behöver, precis som alla som arbetar, en acceptabel arbetsmiljö med möjlighet till rast, rätt till 4 veckors sammanhängande semester, kunna göra ett bra jobb och ha en lön som speglar ansvaret.
Så är det inte nu.
Siffrorna talar för sig själva. Svenska Barnmorskeförbundets rapport från maj visar att 54 procent av våra medlemmar har funderat på att säga upp sig senaste året. Drygt 51 procent arbetar deltid, framför allt på grund av arbetsvillkoren. Men nästan 100 procent trivs med att vara barnmorska.
Ett antal utredningar kring förlossningsvård, kvinnovård och barnmorskebristen pågår på initiativ av regeringen men hittills är inte mycket konkret gjort.
Alla möter en barnmorska
Alla föds och kommer i kontakt med en barnmorska. Många genomgår graviditet, förlossning och behöver kompetent stöd kring amning, bristningar och i föräldraskapet.
Barnmorskor sköter en stor del av preventivmedelsrådgivningen och har självständig förskrivningsrätt. Vi tar cellprover, gör ultraljud under graviditet, möter och hanterar abortsökande kvinnor, forskar och utbildar.
Vi är övertygade om att svenska folket vill ha kvar sina barnmorskor och att de flesta tycker att barnmorskor ska finnas till hands under livet.
Vi uppmanar därför er politiker att ta ert ansvar och förstå att situationen är mer komplex och akut än att tillsätta utredning efter utredning eller skjuta till pengar som inte är tillräckligt riktade för att stabilisera barnmorskesituationen.
Era väljare vill sannolikt erbjudas högkvalitativ vård av en utbildad barnmorska. Varför ska de nöja sig med mindre i ett rikt land som Sverige?
Tillsätt en ny statlig utredning
Våra krav till er politiker, oavsett partifärg, är att agera.
- Avsätt medel till nya arbetstidsmodeller till exempel sänkt heltidsmått eller använd modeller som belönar obekväm arbetstid. Det kommer spara pengar på sikt när barnmorskor orkar jobba heltid och blir fler. Lokala avtal kan skrivas kring spetskompetenta grupper som till exempel barnmorskor.
- Ge arbetsgivarna förutsättningar att rikta resurser till individualiserade löner för barnmorskor som speglar utbildning och ansvar. Det är fri lönesättning enligt kollektivavtal. Betala för den kompetens som kvinnor har rätt till.
- Tillsätt en statlig utredning kring framtidens mödra- och förlossningsvård och barnmorskans utbildning och roll i svensk hälso- och sjukvård. Det har inte gjorts sen mitten av förra seklet.
Vi vet hur barnmorskor har det och har kunskapen om vad som behövs. Nu behövs en tydlig förändring för att säkra en god kvinnovård och behålla barnmorskor.