Ledamot hoppar av kulturkanon: ”Av principiella skäl”
Marlen Eskander lämnar kommittén för En svensk kulturkanon, rapporterar Aftonbladet. ”Tolkningen av uppdraget har blivit alltför subjektiv”, skriver hon i ett mejl till Regeringskansliet.
Axel Hyttnäs Telin
Reporter och redaktör för namnnyheter och kalendarierI ett mejl till Regeringskansliet meddelar ledamoten Marlen Eskander att hon lämnar den kommitté som ska ta fram förslag till en kulturkanon. Det rapporterar Aftonbladet, som har tagit del av mejlet.
”Detta beslut har inte varit enkelt, men efter noggrant övervägande anser jag att det är det rätta steget att ta”, skriver hon.
”Orsaken till att jag lämnar uppdraget är av principiella skäl. En av de största utmaningarna, under hela arbetets process, har varit de svårigheter som uppstår när direktivet från regeringen har frångåtts, och tolkningen av uppdraget har blivit alltför subjektiv.”
Kommittén för En svensk kulturkanon består av:
- Kommittéordförande Lars Trägårdh, professor i historia vid Uppsala universitet
- Gunilla Kindstrand, journalist
- PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess
- Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.
Lämnar:
- Marlen Eskander, verksamhetsledare Läsfrämjarinstitutet
Kulturministern: ”Tillfört mycket”
Regeringen har tagit emot Eskanders avskedsansökan, bekräftar kulturminister Parisa Liljestrand (M) som säger att det är tråkigt att ledamoten lämnar.
”Marlen Eskander har redan tillfört mycket till kommitténs arbete och jag vill tacka för hennes insatser i arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon”, skriver Liljestrand till tidningen.
I konflikt med minoriteter
Tillståndet på kulturdepartementet beskriver Aftonbladet som ”stökigt”. Kommitténs ordförande Lars Trägårdh har i dagarna hamnat i konflikt efter ett möte med Sveriges nationella minoriteter. Trägårdh var endast där för att han var tvungen.
– Det är ett tvång enligt direktivet, och det gjorde att vi hade ett möte som jag annars inte hade haft, sade han till Dagens Nyheter för en vecka sedan.
Flera representanter från minoriteterna är besvikna och känner sig inte hörda. Anette Kohkoinen, vice ordförande i Svenska tornedalingars riksförbund, Tornionlaaksolaiset, menar att en svensk kulturkanon påverkar gruppen mycket.
– Det är en del av att skriva Sveriges historia, men vi får inte vara med i arbetet. Det är absurt, vi lever i år 2024, sade hon till DN.
Det är oklart om konflikten har påverkat Marlen Eskanders beslut att lämna.