Mats Persson om Arbetsförmedlingen: Brist på förmåga – inte pengar
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) ser det som ett problem att Arbetsförmedlingen återför miljardsummor till staten varje år. ”Det visar att det inte är brist på pengar, utan det är bristande förmåga när det gäller att få arbetslösa i arbete”, säger han till Altinget.
Anders Gustafsson
Redaktör Altinget Civilsamhälle och Altinget ArbetsmarknadLäsare och aktörer på arbetsmarknaden har reagerat på storleken av de summor som Arbetsförmedlingen återför till staten varje år. Bara under 2022 och 2023 rörde det sig om nästan 24 miljarder kronor. Pengar som inte används, trots att arbetslösheten ligger på 8,2 procent.
– Det är ett problem. Det visar att det inte är brist på pengar, utan det är bristande förmåga när det gäller att få arbetslösa i arbete, säger Mats Persson (L) till Altinget.
Vill fördela efter behov
Ett förslag kommer från Arbetsförmedlingens tidigare analyschef Annika Sundén, som också är vice ordförande i Finanspolitiska rådet och samt ledamot i Delegationen för migrationsstudier. Hon menar att AF borde få större flexibilitet mellan anslagen.
I förra veckan öppnade flera av riksdagspartierna för en sådan förändring, uppgav de i sina svar på en enkätfråga från Altinget.
– Vi är för, sade Vänsterpartiets Ciczie Weidby. I dag kan inte Arbetsförmedlingen allokera sina anslag utefter faktiska behov. Det är ineffektivt. Vi vill låta myndigheten kunna allokera sina anslag utefter vad man bedömer ger de bästa arbetsmarknadspolitiska effekterna.
Men alla partier höll inte med. ”Nej, pengarna som regeringen avsätter ska gå till avsett ändamål”, löd Sverigedemokraternas svar.
Centerpartiets Jonny Cato var också emot.
– Tvärtom ser vi att regeringen borde ha stöttat myndigheten i att fullfölja reformeringen i stället för att lämna dem att själva göra dessa prioriteringar.
Mats Persson menar att regeringen redan agerar.
– Nu höjer vi kraven, och vi gör det möjligt att utbyta information mellan Arbetsförmedlingen och kommunen. Det är viktigt, för då kan man hitta fler arbetssökande att ha insatser för, säger han.
Höjt förvaltningsanslag
Det som Annika Sundén efterlyser, säger han också att regeringen redan gör.
– I budgeten ökar vi på förvaltningsanslaget, för att de ska kunna anställa fler arbetsförmedlare, för att de i sin tur ska kunna använda mer pengar i programanslagen. Det är ett direkt resultat av att vi, i dialog med Arbetsförmedlingen, har lyssnat på det som de har fört fram. Nu åtgärdar vi det, säger Mats Persson.
Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag höjdes med 100 miljoner kronor, till 7,5 miljarder, för 2025. Hur långt det räcker i sammanhanget återstår att se.
– Vi vidtar åtgärder nu där vi flyttar pengar från olika anslag för att man ka kunna vidta fler åtgärder för dem om står längst ifrån arbetsmarknaden. Är det så att fördelningen mellan olika anlag är fel, så lyssnar regeringen på myndigheterna. Då gör vi om den fördelningen, och det var precis det vi gjorde i budgeten nu.