Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Dags att röka ut nikotinets dåliga rykte

Nikotin har länge haft ett dåligt rykte. Det är knappast förvånande då det är en komponent i cigaretter, som är vedertaget skadliga. Men nikotin i sig är en missförstådd molekyl som inte, på egen hand, utgör några betydande hälsorisker för människor. Det skriver docent Karl Fagerström, ledamot i Snuskommissionen.

”Här i Sverige har vi helt enkelt valt ett mindre riskfyllt sätt att konsumera nikotin på, vilket har lett till avsevärt bättre hälsoutfall”, skriver forskaren.
”Här i Sverige har vi helt enkelt valt ett mindre riskfyllt sätt att konsumera nikotin på, vilket har lett till avsevärt bättre hälsoutfall”, skriver forskaren.Foto: Hasse Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sveriges erfarenhet av att använda alternativa nikotinprodukter för att minska rökningen har visat en ögonöppnande paradox: trots liknande nivåer av nikotinanvändning som i övriga Europa har vi markant färre tobaksrelaterade hälsoproblem när det kommer till män. 

Detta är ingen slump.

I den rapport jag har författat tillsammans med ansedda internationella hälsoexperter, försöker vi att belysa data och vetenskap som visar att det är konsumtionssättet som spelar roll när det gäller nikotin, inte konsumtionen av nikotin i sig.

Omfamnat säkra former 

För att uttrycka det på ett annat sätt kan vi säga att medan rökning resulterar i en myriad av hälsoproblem, har användning av snus eller nikotinpåsar inte samma effekt. Här i Sverige har vi helt enkelt valt ett mindre riskfyllt sätt att konsumera nikotin på, vilket har lett till avsevärt bättre hälsoutfall.

Genom att erbjuda och reglera säkrare alternativ kan vi adressera hälsoproblem utan att stigmatisera nikotinanvändningen i sig.

Vi har 38 procent färre dödsfall från tobaksrelaterade orsaker än det europeiska genomsnittet och en 41 procent lägre incidens av lungcancer.

Samtidigt konsumerar cirka 1 av 4 personer nikotin i Sverige, vilket är ungefär samma som hos våra grannländer. Vi svenskar har inte undvikit nikotin: vi har helt enkelt omfamnat dess säkrare former. Historiskt sett har den offentliga hälsoberättelsen varit tydlig – nikotin är fienden. Ändå är vi här, en nation som håller fast vid vårt nikotin, om än via snus, nikotinpåsar, vapes och andra rökfria alternativ.

Hur gjorde vi det? Lösningen var en förändrad syn på nikotin. Genom att justera den offentliga förståelsen och de regleringar som styr nikotinanvändning kan vi mildra hälsorisker utan att behöva tillgripa totalförbud av en substans som länge har varit en socialt accepterad vana.

Precis som koffein har nikotin varit en konstant följeslagare för många, en last för vissa och en tröst för andra. Men vårt tillvägagångssätt visar att fokus bör vara på hur vi använder nikotin. Genom att erbjuda och reglera säkrare alternativ kan vi adressera hälsoproblem utan att stigmatisera nikotinanvändningen i sig.

Hjälp rökare som vill sluta 

Bestående felaktigheter om nikotin har förmörkat globalt omdöme. Den utbredda tron att nikotin är en betydande orsak till cancer är lika vetenskapligt felaktig som den är farlig – och ignorerar vad vi faktiskt vet. Ingen tror att nikotintuggummi eller nikotinplåster orsakar cancer – varför skulle det vara annorlunda för tobaksfria nikotinpåsar eller snus? Men om vi misslyckas med att göra denna åtskillnad och tillhandahålla tydlig information riskerar vi att skada de människor vi behöver hjälpa: rökare som vill sluta.

Altingets gratis nyhetsbrev

Medan resten av världen fortsätter att kämpa med rökning erbjuder vi en modell som renar luften, bokstavligen och bildligt. Rapporten ”Ingen rök, mindre skada” är en inbjudan till världen att ompröva kriget mot nikotin. Det är en uppmaning till en global övergång till skadereduceringsstrategier som kan rädda miljontals liv. Det är en vädjan till beslutsfattare, hälsopraktiker och samhället i stort att överge demoniseringen av nikotin och att erkänna den verkliga fienden – röken, inte substansen. 

Sverige står som ett bevis på vad som är möjligt när beroende inte förväxlas med sjukdom. Det är dags för det globala samfundet att följa bevisen från Sverige och använda det som en ritning för en hälsosammare värld.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024