"Studielön - dålig lösning på problem S själva har skapat"
DEBATT. Utbildning blir lönsam genom ökad kvalitet, anser skribenterna, och menar att S-förslaget om studielön är att köpa sig ur ett problem som Socialdemokraterna själva varit med och skapat.
Simon Palme, förbundsordförande Centerstudenter
Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
Ina Djurestål, riksordförande Moderata studenter
Joar Forssell, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
I Expressen (31/10) föreslår S-studenter att Sverige ska börja ge studenter som studerar till bristyrken som sjuksköterska och lärare studielön. Det är en dålig och socialistisk lösning på ett problem de själva varit med och skapat.
Kortsiktig lösning
På grund av låga löner och dåliga villkor är det inte tillräckligt attraktivt att ta många av de viktiga jobben i välfärden. Då kan inte lösningen vara att sänka kraven eller göra utbildning billigare genom enorma bidragslösningar. I stället måste vi höja kvaliteten på utbildningarna och göra utbildningen mer lönsam. Att öka bidragen är enbart att köpa sig ur problemet på kort sikt.
I sin artikel kritiserar debattörerna oss i Centerstudenter, Moderata ungdomsförbundet, Moderata studenter och Liberala ungdomsförbundet för att vi driver en politik som prioriterar kvalitet i utbildningen framför subventioner till studenterna. S-studenter vill i stället införa ett omfattande bidragssystem som är både dyrt och missriktat. Att ta pengar från de som arbetar för att subventionera blivande akademiker och höginkomsttagare är oseriöst och har väldigt konstig fördelningsprofil.
Kvantitet tycks gå före kvalitet
Den högre utbildningen i Sverige lider i dag av politikers ständiga vilja att utöka antalet platser på landets utbildningar. Trots att många utbildningar idag inte håller måttet verkar regeringen helt ointresserad av kvaliteten i utbildningarna, utan fokuserar på att så många som möjligt ska passera igenom. Det har lett till sänkta krav och urholkad kvalitet. S-studenters förslag om att locka studenter med lön för att studera skulle spä på den utvecklingen där kvantitet går före kvalitet.
Sverige är ett av de länder i världen där det lönar sig minst att skaffa sig en akademisk utbildning. Saco har också konstaterat att utvecklingen går åt fel håll och att kvalitet borde premieras innan vi utökar antalet studieplatser i rask takt. Bristyrken blir inte mer attraktiva av att införa en studielön. Om S-studenter verkligen brydde sig om dessa yrken skulle de komma med förslag för att höja kvaliteten och attraktiviteten i yrket och göra utbildning mer lönsamt.
Studenter ska uppmuntras till ansvar
Skillnaden mellan S-studenter och oss liberaler är tydlig. De eftersträvar ett samhälle där alla jobb ska ske inom offentlig sektor, där kommuner och landsting betalar för låga löner, och staten kompenserar med bidrag. Vi vill istället ha ett fritt samhälle där lönen sätts på marknadsmässig grund och studenter uppmuntras att ta ansvar för sina studier.
Debatt på Altinget
Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.
Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]