Debatt

Har pengar från oljebolag fått styra regeringens klimatpolitik? 

Det är dags att svara på frågorna, regeringen. Hur mycket har oljebolagen egentligen påverkat er? Det skriver Karin Svensson Smith, sammankallande för Miljöpartiets klimatnätverk, tillsammans med Ragnar Jönsson, sammankallande för miljö- och klimatnätverket i Miljöpartiet Göteborg.

Dags att lägga korten på bordet. Har ni påverkats av oljebolag, regeringen? Det skriver företrädare för Miljöpartiet. 
Dags att lägga korten på bordet. Har ni påverkats av oljebolag, regeringen? Det skriver företrädare för Miljöpartiet. Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ledande politiker inom Moderaterna har under lång tid låtit sig påverkas av oljebolag och klimatförnekande nätverk i USA. Pengar har kanaliserats via tankesmedjan Timbro, som finansieras av svenska företag och där statsminister Ulf Kristersson tidigare har varit en ledande figur.

Detta har tidningen Dagens ETC och Supermiljöbloggen nyligen visat. Detta innebär att fossilindustrin under lång tid kunnat påverka svensk klimatpolitik. Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har under sin tid som Luf-ordförande varit på Timbro-resor till USA.

Innehållslösa svar 

För att få klarhet i på vilket sätt som denna påverkan skett har Elin Söderberg, riksdagsledamot och klimattalesperson för Miljöpartiet, ställt frågor i riksdagen till statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Men man lät den minst erfarna politikern av dessa, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, svara för alla fyra. Svaret var som brukligt från henne, ordrikt men innehållslöst. 

Den gröna omställningen skjuts upp till en osäker framtid.

Detta är en alltför viktig fråga för att den skall gömmas bort. Vi vill därför påminna svenska folket om vad som pågått under lång tid. Att moderata politiker under lång tid haft kontakt med och deltagit i aktiviteter, som finansierats av amerikanska oljebolag, är inget annat än en stor skandal.

Svensk klimatpolitik har påverkats av intressenter, som inget annat vill än att svensk klimatpolitik ska tonas ned. Sverige ska inte bli världens första fossilfria välfärdsnation. ”Business as usual” ska råda. Vanligt folk ska inte behöva oroa sig. Klimatkrisen reduceras till en fråga om framtida kärnkraft. 

Samtidigt har regeringen tagit bort bonusen till elbilar och sänkt priset på bensin och diesel vilket gynnar fossilbilar och fossila bränslen. Regeringen visar tydligt i praktisk handling att klimatfrågan inte är något de prioriterar. Den gröna omställningen skjuts upp till en osäker framtid.

Hur ser kopplingarna ut, Kristersson? 

Nu kräver vi att statsministern lägger alla kort på bordet. Hur länge har kopplingen till exempelvis Exxon och Atlas via Timbro pågått? Vilka ministrar i regeringen är berörda? Vilka personer från Atlas, Timbro, etcetera, har berörda ministrar träffat?  

Nyligen presenterade tidningen The Guardian en undersökning där de tillfrågat klimatforskare angående hur de ser på klimatkrisen. Det visade sig att en mycket stor andel av dessa anser att världen når minst 2,5 grader år 2100. Nästan 50 procent av forskarna anser att vi kommer att nå minst 3 grader år 2100, om inte mycket kraftfulla åtgärder vidtas omdelbart. 

Men Sveriges regering ser tydligen en fortsatt användning av fossila bränslen. Ledande klimatexperter anser att det är just fossila bränslen som ska bort. Vi måste helt enkelt sluta använda olja, kol och fossilgas. 

Altingets gratis nyhetsbrev

Många av oss som nu är mycket bekymrade över den förda politiken, föddes på 1950-talet och 1960-talet. Då fanns inte klimatkrisen närvarande i media, i debattartiklar, etcetera. Nu har vi ett helt annat läge. På cirka 60–70 år har världen förändrats radikalt.

I Göteborg oroas många över hur det ska gå för staden när havet stiger och stormarna blir fler och mer kraftfulla. Ska vi behöva bygga portar mot havet intill Älvsborgsbron? Klimatförändringen är redan här, nu måste allt göras för att bromsa den i tid.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024