Kristersson på charmoffensiv för att locka utlandsröster

Runt 200 000 svenskar i utlandet har fått brev från Ulf Kristersson. Moderaterna satsar stort för att kamma hem utlandsväljarnas röster. ”Det har varit en framgångsrik kampanj”, säger Magnus Ehrenberg, ordförande för Moderater i utlandet.

Moderatledaren Ulf Kristersson slår på stora trumman för att kamma hem utlandsrösterna. I valet 1979 var det just de som ledde till högervinst.
Moderatledaren Ulf Kristersson slår på stora trumman för att kamma hem utlandsrösterna. I valet 1979 var det just de som ledde till högervinst.Foto: Henrik Montgomery/TT och Moderaterna
Axel Hyttnäs Telin

Svenskar som bor utomlands är en ofta bortglömd grupp i valtider. Media tar sällan upp frågor som berör utlandssvenskarna och få partier riktar sig särskilt till gruppen.

Moderaterna är ett undantag. M är det enda riksdagspartiet med ett förbund för utlandsbaserade svenskar. Partiet har även skickat runt 200 000 brev till målgruppen, med personliga hälsningar från partiledaren Ulf Kristersson.

– Det har varit en framgångsrik kampanj. De som finns med i röstlängden har fått hem fysiska brev, där de kan skanna in en QR-kod för att sedan skicka brevet vidare, säger Magnus Ehrenberg, ordförande för Moderater i utlandet, till Altinget.

Kristersson har spelat in ett hundratal namn som sedan klipps ihop med mottagarens hemmahörande land för att göra hälsningen så personlig som möjligt. På det sättet slapp han sitta och spela in 200 000 filmer.

– Men det tog ändå lite tid, säger Ehrenberg.

Riktar sig specifikt

På föreningens hemsida riktar de sig specifikt till målgruppen, med fem punkter som berör just utlandssvenskar.

Bland annat vill M sänka den särskilda inkomstskatten för utomlands baserade från 25 procent till 20 procent, och göra det enklare för utlandssvenska barn och ungdomar att studera i Sverige.

Varför lyfter ni de ”utlandssvenska” förslagen och inte era ”vanliga”?

– Det var en lång diskussion vi hade. Det var viktigt för oss att involvera utlandssvenskarna och inte bara lyfta frågor som partiet i allmänhet tycker är viktiga. Och vill man veta om skattefrågorna och det andra finns det på Moderaternas vanliga hemsida, säger Ehrenberg.

Lågt valdeltagande

Genom att kontakta ambassader och konsulat för att få deras estimering av hur många svenskar som bor i länderna har organisationen Svenskar i världen kommit fram till att det bor runt 685 000 svenskar utomlands. Men bara runt 160 000 hade fått ett röstkort när utlandsröstningen startade den 28 juli, enligt TT.

I valet 2018 röstade endast 79 100 utlandssvenskar. Svenskar i världens generalsekreterare Cecilia Borglin menar att valdeltagandet kan öka om fler partier vänder sig till gruppen.

– Alla utspel som vänder sig gentemot utlandssvenskar är att applådera. Det känns inte som ett klokt beslut att inte adressera denna grupp, säger Borglin till Altinget.

Organisationen skulle gärna se digital röstning som en lösning för att få fler utlandssvenskar att rösta. Den möjligheten har Estlands väljare haft sedan 2005.

Trots dödläget – ingen kampanj från S

Det är jämnt mellan blocken, enligt flera opinionsundersökningar så här nära inpå valdagen. I vissa mätningar är det färre än 20 000 röster som skiljer regeringsunderlagen.

Cecilia Borglin säger att hon hade ”lagt manken till” för att locka utlandsrösterna, om hon hade varit politiker. Magnus Ehrenberg tror att utlandsrösterna kan avgöra valet till högersidans fördel, som de gjorde i valet 1979.

Moderaterna är det absolut mest populära partiet bland utlandssvenskarna. Enligt en rapport från SOM-institutet röstade 36 procent av utlandssvenskarna på partiet i riksdagsvalet 2014 – jämfört med Socialdemokraternas 15 procent.

När Altinget kontaktar S för en intervju om hur partiet gör för att nå ut till väljargruppen tackar det nej till medverkan, men skriver i ett mejl:

”Vi har samma budskap till alla om varför man ska rösta på Socialdemokraterna – och även utlandssvenskar följer svensk media i en digital värld”.

Nämnda personer

Magnus Ehrenberg

Ordförande Moderater i utlandet

Cecilia Borglin

Generalsekreterare Svenskar i världen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024