Debatt

L: Sverige är för mediokert – dags att fördubbla studentutbyten

Liberalerna vill att Sverige ska ligga i toppen i antalet studentutbyten i Europa. I dag är Sverige på en medioker mittenplats i jämförelse med andra länder. Svenskt välstånd hotas om vi inte är öppna för och intresserade av omvärlden, skriver Anna Maria Corazza Bildt (L) och Mats Persson (L).

”Sverige är ett litet land som är helt beroende av internationella utbyten. Om Europatanken blir starkare blir också Sverige starkare”, skriver debattören.
”Sverige är ett litet land som är helt beroende av internationella utbyten. Om Europatanken blir starkare blir också Sverige starkare”, skriver debattören.Foto: Anders Wiklund/TT, Lars Schröder
Anna Maria Corazza Bildt
Mats Persson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Allt fler EU-skeptiska röster höjs. Ytterkantspartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har båda en grundskeptisk inställning till medlemskapet i EU. Även övriga partier har en ovilja att fördjupa samarbetet. Trots att Kina och Ryssland tar alla chanser att splittra den europeiska sammanhållningen och vill utmana den liberala demokratin och ekonomin finns en allt för stor vilja att titta inåt i stället för utåt.

Liberalerna särskiljer sig från andra partier i EU-valet genom att inte bara prata om vikten av samarbete, utan viljan att faktiskt gå längre. Det är därför vi driver frågan om att ansluta Sverige till Euron och att skapa en gemensam europeisk polis mot den gränslösa organiserade brottsligheten.

På en medioker 16:e plats

Men mer behövs för att hålla samman det europeiska samarbetet. För Sveriges och Europas skull vill Liberalerna därför se mer utbyte mellan våra länder. Liberalernas målsättning är att en fördubbling ska ske av antalet svenska studenter som deltar i det europeiska utbytesprogrammet, Erasmus+, jämfört med i dag. 

Liberalerna vill mer konkret se en gemensam antagningsportal som gör det enkelt att söka utbildningar på alla universitet och högskolor i Europa. 

Erasmus+ ger europeiska ungdomar möjlighet att bland annat studera utomlands. Som Erasmusstudent läser du på ett universitet eller en högskola i ett annat medlemsland på samma villkor som de inhemska studenterna. Du behöver inte betala någon terminsavgift och du får dessutom ett stipendium. Varje år studerar cirka 1 miljoner studenter i ett annat europeiskt land via Erasmus+. 

Sverige ligger i dag på en medioker 16:e plats när man tittar på antalet studenter från högskolan som deltar i utbyten. Sätter vi siffrorna i relation till vår befolkning hamnar Sverige bland de länder i EU som skickar mycket få studenter på utbyte i Europa. Finland skickar ungefär dubbelt så många studenter i relation till sin storlek. Därför är det viktigt att vi fortsätter arbeta med att informera på universiteten om de fantastiska möjligheterna som finns för utbyte.

Altingets gratis nyhetsbrev

Sverige är beroende av internationella utbyten 

Liberalerna vill mer konkret se en gemensam antagningsportal som gör det enkelt att söka utbildningar på alla universitet och högskolor i Europa. Ett antagning.eu, precis som vi har ett antagning.se i Sverige. Menar vi på allvar att EU inte ska ha några inre gränshinder är detta en viktig reform som kommer ge människor möjligheten att växa och ett Europa som kommer samman.

Sverige är ett litet land som är helt beroende av internationella utbyten. Om Europatanken blir starkare blir också Sverige starkare. Erasmus+, EU:s program för mobilitet och utbyte, är en symbol för att våra europeiska landsgränser inte förses med taggtråd utan är broar för kunskap och nya vänner. Därför säger vi ja till Europa.

Liberalerna vill att Sverige ska värna och dra nytta av sitt EU-medlemskap, för det behövs mer samarbete och fler utbyten!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024