Debatt

Låt det inte ta 757 år att röja alla minor i Ukraina

Den svenska regeringen måste prioritera minröjning i Ukraina, både på grund av den akuta humanitära krisen och de långsiktiga konsekvenserna av landets minerade mark. Det skriver Håkan Rydbergh, vd Rybro International.

Barn drabbas särskilt av minorna i Ukraina, som nu täcker en tredjedel av landets yta.
Barn drabbas särskilt av minorna i Ukraina, som nu täcker en tredjedel av landets yta.Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Efter Rysslands fullskaliga invasion har Ukraina inte bara blivit en krigszon för de stridande, utan även för landets befolkning som kämpar mot en annan fiende – minorna. Gömda i marken och ofta osynliga för blotta ögat, ligger de kvar som dödliga hot, redo att skada och döda.

Brukbar mark kan inte användas

Ukraina har i dag blivit världens mest minerade land. Nästan 30 procent av Ukrainas yta är täckt av odetonerad explosiv ammunition som i regel är något större än en vanlig hockeypuck. Omkring 174 000 kvadratkilometer är laddat med död – en yta motsvarande nästan 40 procent av Sverige.

Trots att kriget en dag kanske kommer att ta slut, kommer minorna att fortsätta plåga Ukraina i generationer. Enligt tankesmedjan Globsec skulle det, med nuvarande resurser, ta 757 år att rensa all mark från dessa gömda hot.

Konsekvenserna av minorna är förödande – jordbruket, en gång landets livsnerv, ligger i ruiner där över 10 procent av den brukbara marken inte längre kan användas. Minorna hindrar inte bara böndernas möjlighet att odla och exportera, utan slår också direkt mot befolkningen. Civila, och särskilt barn, drabbas allra värst.

Ett sår i Ukrainas landskap

Den ekonomiska och humanitära katastrof som minorna skapar kommer att vara ett sår i Ukrainas landskap och själ, långt efter att gevärskulorna tystnat. Sverige kan spela en avgörande roll för att rädda liv och lindra lidande redan i dag. Sverige, svenska bolag och innovationer har avancerad teknologi och lång erfarenhet inom minröjning, vilket gör det till ett naturligt val att bistå Ukraina.

Den ekonomiska och humanitära katastrof som minorna skapar kommer att vara ett sår i Ukrainas landskap och själ, långt efter att gevärskulorna tystnat.

En satsning på svensk minröjningsteknik, robotar och detekteringssystem skulle kunna rensa minor som hindrar Ukrainas ekonomiska återhämtning genom att blockera jordbruk, byggen och infrastruktur. Vi kan redan i dag bidra till att skapa trygghet för människor och påskynda Ukrainas återuppbyggnad genom att säkra mark för odling och transport.

Sverige kan hjälpa

Genom att stödja Ukraina stärker Sverige sin position som en aktiv aktör i det internationella samfundet. Förutom att avhjälpa ett stort problem kan vi som land också visa solidaritet med Ukrainas kamp mot den ryska aggressionen och bidra till att skapa långsiktig fred och stabilitet i Europa.

Ett svenskt engagemang i minröjning i Ukraina kan dessutom stärka svensk industri, eftersom det öppnar möjligheter för export av svensk teknik och kunnande. I Sverige kan det skapa arbetstillfällen och bana väg för framtida internationella samarbeten inom humanitära och andra säkerhetsrelaterade områden.

Genom att avlägsna minor bidrar Sverige till att skydda Ukrainas natur och att återställa viktig jordbruksmark. Odetonerad ammunition förgiftar mark och vatten, vilket hotar både ekosystem och livsmedelsförsörjning. En insats här och nu skulle bidra till ett hållbart Ukraina. Men då måste regeringen agera. Nu.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024