Analys av 
Anton Säll

Skandalerna är det knepigaste på länge för både Andersson och Åkesson

Det är en sak när en skandal handlar om något som partiet vill stå för. Det blir någonting helt annat när kritiken handlar om partiers kärnfrågor eller kärnvärden.

De senaste två skandalerna i Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är ett större problem än vad många vill erkänna, skriver Anton Säll.
De senaste två skandalerna i Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är ett större problem än vad många vill erkänna, skriver Anton Säll.Foto: TT/Montage
Anton Säll

Det är post budget-tider och den politiska debatten om regeringens budget har följt det förväntade mönstret. Socialdemokraterna har riktat in sig på välfärden för att kritisera Tidöpartierna. När vården får mindre pengar än begärt så är det SD-regeringen som skurit ner på hälsan. När kommunernas del av Elisabeth Svantessons budget är mindre än vad S vill ge så är det ett kvitto på att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson inte bryr sig om skolbarnen och när det avtrappade jobbskatteavdraget blir en tung budgetpost så handlar det om skattesänkningar som hade kunnat gå till socioekonomiskt utsatta barnen med ensamstående mammor i Hagfors.

Kontentan av kritiken är att Sverige blir sämre när pengar tas från dem som man anser är mer behövande och i stället tillfaller höginkomsttagarna.

Det är delvis därför folk blir förbannade när partiet också säljer lotter till gamla och dementa på kredit via en underleverantör i Barcelona.

Det gör ont där det känns mest

Det är också av samma slags skäl som den senaste skandalen kring Jimmie Åkessons bröllop slår hårdare mot partiet än vad Richard Jomshofs hets mot folkgrupp-anmälan eller trollfabriksavslöjandet gjorde. Sverigedemokraterna har haft det allra högsta tonläget i frågan om kriminalitet i alla år sedan man tog sig in i riksdagen. ”Det är dags att Sverige förklarar fullt krig mot varje enskild individ i dessa kriminella gäng”, som Jimmie Åkesson skrev.

Kampen mot den organiserade brottsligheten är inte bara SD:s fråga, utan ett fundament som hela Tidösamarbetet bygger på och som dessutom är anledningen till att Gunnar Strömmer håller på att slå svenskt rekord i antalet presskonferenser på en mandatperiod. Det andra fundamentet i samarbetet är att Socialdemokraterna inte under några som helst omständigheter skulle få sitta på regeringsmakten en mandatperiod till, men det ligger lite i politiska motståndares natur att tänka så. 

Kan man prata om gängkriminalitet när man har personer som poliser menar är aktiva i miljön på sitt eget bröllop?

Comanchesmannens deltagande på Jimmie Åkessons bröllop är ett mycket större problem för partiet än vad många inom partiet inser. Hittills har försvaret byggt på att partiledaren inte kände till Hedarvs engagemang i MC-klubben, men att andra i den absoluta partitoppen gjorde det. En av personerna som enligt egen utsago åtminstone hade lite koll på tidigare skriverier är ordförande för justitieutskottet.

Samtidigt vill SD sitta i regering efter nästa val. Förhandlingsläget blir inte bättre av bröllopsbevakningen i tidningarna.

Vi mot dom blir alla mot alla

När TV4 infiltrerade Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning gick partiet till högljudd motattack mot medierna. Det var en strategi som i alla fall kortsiktigt straffade partiet i väljaropinionen. Den här gången har Jimmie Åkesson i stället pratat om ”fullt relevanta frågor”, vilket det objektivt också är.

Räcker det som bemötande? Kanske för vissa, men kommer alla att vara lika nöjda i partiet som tidigare? Kommer väljarna köpa det? Kommer verkligen inte kvällstidningarna att hitta mer som omkullkastar delar av försvaret? Och i så fall, vill verkligen Jimmie Åkesson hålla på med det här längre?

Nyckeln i både lotteriskandalen och i SD-skandalen är att det slår mot partiernas kärnretorik. Kan man prata om tuffare villkor för pensionärerna när man säljer lotter på faktura till skuldsatta? Kan man prata om gängkriminalitet när man har personer som poliser menar är aktiva i miljön på sitt eget bröllop? Och vad tycker de partiaktiva egentligen om saken? Det har redan börjat bubbla i Sverigedemokraterna. Kommer det fortsätta?

Socialdemokraterna å sin sida tackar högre makter för att offentlighetens uppmärksamhet riktats åt ett annat håll. Skandaler kan ibland ena ett parti genom att man sluter sig mot en yttre fiende, men när skandaler som dessa sker brukar det snarare leda till att oegentligheter internt börjar vädras externt.

Det vill nog varken Jimmie Åkesson eller Magdalena Andersson behöva hantera i höst.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024