Låt oss få igång kärnkraften i Barsebäck
Kärnkraft kan vara en stabil och klimatvänlig lösning på våra energiproblem. Därför bör vi återstarta Barsebäcks kärnkraftverk, skriver Köpenhamns borgmästare Jens-Kristian Lütken (V) och Malmös vice kommunstyrelseordförande Roko Kursar (L).
Roko Kursar
Kommunstyrelsens förste vice ordförande (L) och kommunalråd med ansvar för funktionsstöd och LSS Malmö stadJens-Kristian Lütken
Sysselsättnings- och integrationsborgmästare (Venstre), Köpenhamns kommunDen svenska regeringen har meddelat att de vill ha mer kärnkraft för att kunna producera den el de behöver. Man har därför påbörjat arbetet med att bygga fler reaktorer, och Barsebäck finns med på den svenska regeringens lista över de åtta mest uppenbara platserna att förlägga reaktorerna.
Detta är mycket goda nyheter för Köpenhamn, Malmö och hela Öresundsregionen.
På båda sidor om Öresund har vi sett elpriserna skjuta i höjden, räkningarna mångdubblas, pengarna bli färre och osäkerheten öka. Som samhällen och som konsumenter sparar vi där vi kan - vi släcker ljuset och värmen, vi stänger av bastur i simbassängerna och vi håller ishallarna stängda.
Det finns risk för svarta hål i strömförsörjningen om vi inte kan producera tillräckligt med energi själva. Osäkerhet och stigande kostnader gnager, för vi vet inte hur länge det kommer att pågå. Detta kräver både kortsiktiga och långsiktiga lösningar.
Säker och stabil energikälla
Det råder bred enighet om att beroendet av rysk gas måste upphöra, men samtidigt ställer det stora krav på energiproduktionen. Vi kan inte bara investera i förnybara energilösningar som vind- och solenergi. Vi kanske så småningom kan få vår energiförbrukning täckt på det sättet, men värmeförbrukningen är mycket svår.
Det är här en svensk satsning på kärnkraft och en naturlig placering av reaktorer i Barsebäck kommer in i bilden. Kärnkraftverk producerar både el och värme. Att återställa kärnkraften i Barsebäck skulle kunna vara en klimateffektiv lösning på ett alarmerande problem.
Låt oss börja med att konstatera att kärnkraften är en säker och stabil energikälla. Kärnkraften släpper inte ut någon koldioxid och bidrar därmed inte till klimatförändringarna. På så sätt är det en ren energikälla som ska säkerställa CO2-neutral kraft för Köpenhamnsborna, Malmöborna och resten av befolkningen i Öresundsregionen och bidra till en eftertraktad försörjningstrygghet.
Men många – särskilt i den äldre generationen – förknippar kärnkraften med Tjernobylolyckan 1986. Världen ser dock helt annorlunda ut i dag. Det har skett en enorm teknikutveckling de senaste 40 åren, vilket innebär att det är en helt annan säkerhet och olika produktionsmetoder i kärnkraftverk idag.
Dessutom växer nya former av kärnkraft fram, med högre säkerhet och som kan använda avfall från tidigare kärnkraftverk som bränsle. Det finns SMR, Small Modular Reactors, med fördelen att de är mer flexibla och använder mindre utrymme, och samtidigt är leverans- och planeringsförmågan lika bra som med de "vanliga" kärnkraftverken.
SMR finns redan på andra håll i världen. Ett alternativ är också att samordna kärnkraft, vind- och solenergi – något som tidigare föreslagits i området där Barsebäck ligger. Vi inser att känslorna fortfarande är mycket starka,, men det är just därför det är viktigt att öka medvetenheten om kärnkraften som den gröna, säkra och stabila energikälla som den är.
Låt oss nu titta på kärnkraft utan fördomar
Sverige har lång erfarenhet av energiförsörjning från kärnkraft. En restaurering av Barsebäck är mycket vettigt, eftersom det redan finns miljögodkännande för kärnkraft, och kommunen har också en positiv inställning till att driva kärnkraft i området. Ett eventuellt arbete kan därför etableras snabbare.
Den aktuella debatten visar på behovet av att se mycket mer öppensinnad och faktabaserad ut när det gäller kärnkraft. På sikt kan kärnkraften bidra till att stabilisera energipriserna och inte minst göra oss oberoende av Putins gas.
Vi har inte råd att ignorera de lösningar som finns på klimatkrisen
Den yngre generationen har verkligen förstått detta. Kanske för att unga växte upp med klimatkrisen som livsvillkor. Vi vet att vi inte har råd att ignorera de lösningar som finns på klimatkrisen, och här finns kärnkraften som alternativ medan temperaturen och världshaven stiger.
Om det går att använda Barsebäcksområdet för kärnkraft med nya, moderna reaktorer och annan fossilfri energiproduktion kan det bidra till den avgörande försörjningstrygghet vi behöver i vår region – inte bara i södra Sverige utan även på andra sidan Öresund i Danmark och Köpenhamn.
Beslutet om vad man ska göra med Barsebäck fattas i Sverige. Samtidigt tycker vi att regeringen borde får höra vår åsikt från båda sidor av sundet i den gemensamma regionen. Härifrån finns det stöd.
Fotnot: Artikeln har också publicerats i danska altinget.