M-parlamentariker: Sverige behöver stå upp för vetenskapen
Det är avgörande för svensk och europeisk konkurrenskraft att Sveriges regering inte bara tar rygg på andra länder utan är med och driver på för ett nytt och innovationsrikt regelverk. Det skriver Jessica Polfjärd (M).
Jessica Polfjärd
Europaparlamentariker (M)Det har gått ett år sedan Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna fick Nobelpriset för deras upptäckt av den så kallade gensaxen, även känt som CRISPR/Cas9. Det är en revolutionerande upptäckt som gör det möjligt att ändra i organismers gener, utan att tillsätta nya, för att få önskade egenskaper.
Om gensaxen används på rätt sätt kan den bli ett användbart verktyg för vårt klimatarbete, tekniken kan exempelvis användas inom jordbruket för att skapa grödor som är motståndskraftiga mot både torka och skadedjur. Men trots gensaxens internationella erkännande och hyllningar i samband med Nobelpriset så finns det fortfarande motstånd till tekniken i EU.
Fakta och vetenskap först
Om vi ska nå klimatmålen är det viktigt att vi odlar våra grödor mer effektivt, och här kan växtförädling och gensaxen få en avgörande roll. Genom att tillåta växtförädling kan vi skapa grödor som är mer resistenta mot de utmaningar som kommer med klimatförändringar. Genom att använda ny teknik och innovationer så kan vi själv skapa förutsättningarna för ett klimatsmart jordbruk. Moderaternas politik är alltid baserad på fakta och vetenskap. Vi arbetar för att möjliggöra tekniska framsteg och vi vill se en framtid där Sverige och EU är ledande inom innovation, inte minst inom jordbruk i allmänhet och växtförädling i synnerhet.
I stället för att äga frågan på EU-nivå valde den dåvarande regeringen att knappt lyfta ett finger för att driva på EU-kommissionen i rätt riktning vad gäller att uppdatera regelverket för växtförädling.
EU har ett strikt och föråldrat regelverk när det kommer till användning av genmodifierade organismer och växtförädling. Det blev ännu tydligare i våras när EU kommissionen publicerade en rapport som fastslog att EU:s regelverk är förlegat och måste uppdateras. Nu är det på tiden att EU och Sverige tar tag i saken och ser till så att Europa tar på sig ledartröjan internationellt.
Regeringens huvud i sanden
Men när Moderaterna ser möjligheter och vägar framåt så har vår regering tidigare valt att stoppa huvudet i sanden. I stället för att äga frågan på EU-nivå valde den dåvarande regeringen att knappt lyfta ett finger för att driva på EU-kommissionen i rätt riktning vad gäller att uppdatera regelverket för växtförädling.
Det är avgörande för svensk och europeisk konkurrenskraft att Sveriges regering inte bara tar rygg på andra länder utan är med och driver på för ett nytt och innovationsrikt regelverk.
En M-regering vill att både Sverige och EU ska stå upp för vetenskapen. Vi tror på en politik som hjälper, inte stjälper, teknisk utveckling. Det är hög tid att EU:s regelverk blir innovationsvänligt, vi moderater kommer att göra vår del av arbetet.