Mette Frederiksen bjuder in till toppmöte på Bornholm - Magdalena Andersson nobbar

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) bjuder in sju av sina EU-kollegor samt EU-kommissionens ordförande till Bornholm för att diskutera den eskalerande energiförsörjningskrisen i regionen i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina. På agendan står bland annat vindpotentialen i Östersjön.

Ursula von der Leyen och Mette Frederiksen vid en pressträff i juni förra året. 
Ursula von der Leyen och Mette Frederiksen vid en pressträff i juni förra året. Foto: Claus Bech/Ritzau via AP/TT
Morten Øyen

Först var det danska Esbjerg, som i våras blev skådeplats för mötet där EU-ledare enades om den största europeiska vindkraftssatsningen någonsin. Nu riktas blickarna mot Bornholm, som Danmarks statsminister Mette Frederiksen nu sätter på den politiska kartan när hon bjuder in sina kollegor från Östersjöområdet till det så kallade Baltic Energy Security Summit den 30 augusti. Det erfar Altinget.dk från flera källor.

Den fulla deltagarlistan är inte slutgiltigt bekräftad, men på gästlistan återfinns politiska toppar, ansvariga ministrar och höga tjänstemän från Finland, Sverige, Tyskland, Polen och Baltikum. Dessutom deltar EU-Kommissionen med både ordföranden Ursula von der Leyen och med energikommissionären Kadri Simson.

Magdalena Andersson deltar inte

Tysklands förbundskansler, Olaf Scholz, har emellertid fått tacka nej på grund av regeringssammanträden, medan statsminister Magdalena Andersson stannar hemma i Sverige för att ägna sig åt valrörelsen.

Till skillnad från maj månads Nordsjömöte i Esbjerg, vilket samlade aktörer från en region som redan satsar stort på havsvind, så är Östersjön ännu en relativt outnyttjad vindregion.

EU-kommissionen värderar att det även i Östersjön finns en stor potential, som skulle kunna förse över 100 miljoner hushåll med grön el, om länderna bara vill bita i det sura äpplet.

Kriget får inte överskugga gröna överväganden

Enligt branschorganisationen Green Power Denmark är det än så länge bara Danmark och Tyskland som har börjat uppföra vindkraftverk i östersjön, men även Sverige och Polen har planer på ritbordet.

Tidigare utrikesministern och numera direktören för Green Power Denmark, Kristian Jensen, tror att toppmötet på Bornholm kommer vid ett avgörande tillfälle.

– Mitt i konflikten med Ryssland finns det en risk att vissa väljer att prioritera en kortsiktig omställning tillbaka till mer kol och diesel. Det här toppmötet kan bidra till att lägga fast att förnybar energi och samarbete i regionen måste prioriteras, säger Kristian Jensen, och tillägger:

– Det är en viktig signal att mötet hålls på statsministernivå. Det betyder att politiskt kapital satsas på den gröna agendan och att myndigheter och branscher hemma i de övriga Östersjöländerna också lyssnar in. Det har stor betydelse i efterhand, när man ska följa upp med konkreta projekt mellan länder och industrier, säger Jensen.

Fokus på säker energiförsörjning

Jensen bedömer att potentialen för vindkraftverk i Östersjön på lång sikt är lika stor som i Nordsjön. Man ligger dock längre fram västerut, där inte bara Danmark, men också Storbritannien, Nederländerna och Tyskland har expanderat med vindkraft i många år.

De baltiska länderna har inte kommit lika långt. Detsamma gäller Polen, som snarare har en lång tradition av att iklä sig rollen som EU:s klimatsvarta får.

Låga förväntningar

Därför är förväntningarna inför mötet på Bornholm lägre. Man tror inte att länderna är mogna nog att lova nya satsningar i samma liga som de som presenterades för Nordsjön vid toppmötet i Esbjerg.

Där satte man som mål att bygga 150 gigawatt havsvind till år 2050, motsvarande en knapp tiodubbling av nuvarande kapacitet, tillräckligt för att förse 230 miljoner hushåll med grön el.

Däremot är förhoppningen att Bornholmsmötet kan lägga grunden för ett större regionalt samarbete, vilket kan bidra till att frigöra den outnyttjade potentialen i området och sätta upp lite mer kortsiktiga mål, precis som det också finns överenskommelser mellan de enskilda länderna på gång.

Med rätt investeringar skulle regionen kunna leverera uppskattningsvis 93 miljoner gigawatt, enligt EU-kommissionen.

Artikeln är översatt från danska och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Nämnda personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

Kadri Simson

EU-kommissionär, ansvarig för energi
Master i statsvetenskap (University of London)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024