Nervkittlande kryssräkning väntar för KD-kandidater
Kristdemokraterna väljer att toppa alla sina listor med Ebba Busch. Det gör att flera riksdagsprofiler hänger löst. I Skåne kämpar riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg för att behålla sin plats.
Johan Manell
NyhetschefLiksom i förra valet väljer Kristdemokraterna att placera partiledaren Ebba Busch i topp i samtliga valkretsar. Hon kommer att väljas in i den valkrets där hon får högst andel personkryss. Förra gången var det en rysare som slutade med att partiets dåvarande utbildningspolitiska talesperson Annika Eclund blev av med sin plats.
De fetstilta namnen kommer in i riksdagen om valresultatet 2022 skulle bli samma som 2018.
Stockholms län
- Ebba Busch
- Jakob Forssmed
- Christian Carlsson
- Camilla Brodin
- Andreas Carlson
- Nike Örbrink
Stockholms kommun
- Ebba Busch
- Jakob Forssmed
- Christian Carlsson
- Camilla Brodin
- Andreas Carlson
- Nike Örbrink
Jönköping
- Ebba Busch
- Acko Ankarberg Johansson
- Andreas Carlson
- Camilla Rinaldo Miller
Östergötland
- Ebba Busch
- Magnus Oscarsson
- Eva Britt Sjöberg
Örebro
- Ebba Busch
- Hans Eklind
- Hans Sedström
Västra Götalands östra
- Ebba Busch
- Dan Hovskär
- Conny Brännberg
Västra Götalands västra
- Ebba Busch
- Roland Utbult
- Lady France Mulumba
Västra Götalands södra
- Ebba Busch
- Ingemar Kihlström
- Elise Arnell
Västra Götalands norra
- Ebba Busch
- Magnus Jacobsson
- Paula Törnqvist
Värmland
- Ebba Busch
- Kjell-Arne Ottosson
- Elisabeth Kihlström
Uppsala
- Ebba Busch
- Mikael Oscarsson
- Kristina Eriksson
Sörmland
- Ebba Busch
- Johan Ingerö
- (Martin Kits, ej valbar, har inte lämnat förklaring)
- Pia Steensland
Skåne läns södra
- Ebba Busch
- Torsten Elofsson
- Cecilia Engström
- Michael Anefur
- Hedvig Åkesson
- Tuve Skånberg
Skåne läns norra och östra
- Ebba Busch
- Torsten Elofsson
- Cecilia Engström
- Michael Anefur
- Hedvig Åkesson
- Tuve Skånberg
Skåne läns västra
- Ebba Busch
- Torsten Elofsson
- Cecilia Engström
- Michael Anefur
- Hedvig Åkesson
- Tuve Skånberg
Kalmar
- Ebba Busch
- Gudrun Brunegård
- Madeleine Rosenqvist
Halland
- Ebba Busch
- Larry Söder
- Ella Kardemark
Göteborg
- Ebba Busch
- Magnus Berntsson
- Johanna Holmdahl
Dalarna
- Ebba Busch
- Mathias Bengtsson
- Lennart Sacredeus
Skaraborgare utmanar
Om Busch kommer in i samma valkrets, Västra Götaland östra, även denna gång snuvar hon andranamnet Dan Hovskär på riksdagsmandatet. Han är i dag kommun- och regionpolitiker och vill till riksdagen för att driva landsbygds- och sjukvårdsfrågor.
– Hon gör ju ett fantastiskt jobb och jag stöttar henne fullt ut. Sen handlar det lite om att informera om att vill man ha en lokal företrädare så får ni gärna kryssa mig eller någon annan skaraborgare. För Ebba Busch kommer in i riksdagen ändå så att säga, säger han till Altinget.
Andra valkretsar där Busch fick högt stöd förra valet är Uppsala, Kalmar, Jönköping och ett par av Skånevalkretsarna. Det gör att partiets försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson (Uppsala), biståndspolitiska talespersonen Gudrun Brunegård (Kalmar), rättspolitiska talespersonen Andreas Carlson (Jönköping) och arbetsmarknadspolitiska talespersonen Michael Anefur (Skåne) också hänger löst.
Dåligt utgångsläge
Men dessa har i alla fall i dagsläget placerats på valbar plats. Svårare ser det ut för riksdagsledamoten Pia Steensland i Södermanland. Där toppar policychefen Johan Ingerö listan, i en valkrets där KD bara fick ett utjämningsmandat förra gången.
– Jag driver en personvalskampanj för jag känner att jag i min roll som talesperson för funktionshinderfrågor har lyckats åstadkomma väldigt mycket och jag har så mycket kvar att ge. Jag känner att det är många som uppskattar det arbete jag gör i riksdagen för en grupp som allt för ofta hamnar i skymundan, säger hon till Altinget.Min enda chans är att bedriva en personvalskampanj och det gör jag.
Tuve Skånberg (KD)
Riksdagens ålderspresident
Samma utgångsläge har riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg, som efter 27 år i riksdagen petats ned till plats 6 på partiets Skånelistor.
– Det är inte en valbar plats. Min enda chans är att bedriva en personvalskampanj och det gör jag, säger han till Altinget.
Återanvända affischer
Skånberg berättar att han låtit trycka upp 15 000 personvalsfoldrar och samtidigt återanvänder 38 valaffischer från valet 2018.
– Ja, det är ett fyra år gammalt foto, jag vet. Men de känner igen mig och det är det viktigaste.
Personvalskampanjen bekostar han ur egen ficka.
– Jag har som policy att inte ta emot en krona. Då ska jag var ärlig och säga att kön inte är lång för de som vill ge en krona. Under de här 27 åren har det faktiskt aldrig hänt att någon har gett mig. Så det är ett hanterbart problem, säger han och skrattar.
Senior nykomling
Den som toppar den nya KD Skåne-uppställningen är Torsten Elofsson, 71 år och äldre än Skånberg. Han startade sin politiska karriär först 2014, efter att ha slutat som polis.
– Jag jobbade som relativt hög chef de sista tjugo åren. Även om jag var politiskt intresserad kände jag inte att det var riktigt förenligt med min tjänst att gå in i politiken, berättar han för Altinget.
Det kanske inte kan skada att få in en och annan som tar med sig lite livserfarenhet också.
Torsten Elofsson (KD)
Toppnamn i Skånevalkretsarna
Men sedan dess har partikarriären gått fort. Redan ett par år efter att ha blivit medlem blev han ordförande för KD Malmö och är i dag också förste vice ordförande för KD Skåne. Dessutom sitter han i partistyrelsen sedan 2019. Hans chanser att komma in ser väldigt goda ut eftersom han står som tvåa efter Busch i länets fyra valkretsar, där partiet fick sammanlagt tre mandat för fyra år sedan.
Om han kommer in ser han det som naturligt att jobba med rättspolitiska frågor. Men också med äldrefrågor, även om han inte ser sig som en representant för just de äldre.
– Jag har aldrig funderat i de banorna egentligen. Men om riksdagen på något sätt ska återspegla samhället i stort kan man konstatera att riksdagen har väldigt få 65+ egentligen. Så det kanske inte kan skada att få in en och annan som tar med sig lite livserfarenhet också.