Debatt

Professor: Därför vinner de svenska skogarna klimatracet

Förslag om att flytta skogsproduktion till tropiska områden enbart på grund av den höga tillväxttakten är ofullständiga och inkorrekta. Det skriver Francisco X Aguilar, professor vid institutionen för skogsekonomi, SLU Umeå.

Förslag som bygger på en klimatagenda som struntar i svenska skogar och svenskt skogsbruk, är hållbarhetsmässigt bakvända, skriver debattören.
Förslag som bygger på en klimatagenda som struntar i svenska skogar och svenskt skogsbruk, är hållbarhetsmässigt bakvända, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Aisopos fabel tävlar en sköldpadda och en hare. De flesta vet att det är sköldpaddan, inte haren, som kommer först. En parallell kan dras till klimatdebatten, där somliga framför ett vetenskapligt korrekt men ofullständigt argument.

En skog är en komplex enhet

Argumentet går ut på att vi skulle tjäna på att flytta skogsplantering och skogsbruk till tropiska länder, där de växer snabbare. I tropikerna borde ju mer kol kunna bindas i biomassa, snabbare. Men statistik över tropiska skogar från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation visar att problemet med illegal avskogning och skogsskador är större i just tropiska länder.

I det här debattinlägget gör jag två huvudsakliga poänger kring den roll som svensk skogssektor (skogar, människor och produkter) bör spela i framtida klimatåtgärder.

Min första poäng: träd i tropiska zoner kan växa snabbare men det är människorna som tillåter dem att växa och bli en skog. Eller inte. En skog är en komplex enhet av biologiska resurser och ekologiska interaktioner, inklusive människor. Logiskt nog är illegal avskogning som störst i miljöer där juridiska system är svaga, inkomster är låga och kortsiktig, populistisk politik lätt kan hitta sin publik.

Förslag om att flytta skogsproduktion till tropiska områden enbart på grund av den höga tillväxttakten, som inte tar hänsyn till de komplexa socio-politiska och ekonomiska interaktioner som formar skogen, är ofullständiga och inkorrekta.

Problem med kol-cowboys

Initiativ som syftar till att öka kolinbindningen genom att finansiera snabbväxande skogar i tropikerna har redan stött på problem med ”kol-cowboys”. Det vill säga aggressiva aktörer som ignorerar lokalbefolkningens rättigheter och säljer kolkrediter som är inte bara felaktiga utan också kan vara olagliga.

Svensk skogssektor bidrar till social och ekonomisk utveckling i Sverige och Norden, utan att tömma skogens kollager eller utarma dess möjlighet att lagra kol.

Min andra poäng: en klimatagenda för skogssektorn måste ha hållbarhet som ledstjärna. Hållbarhet tar hänsyn till både miljöfrågor och social och ekonomisk utveckling. Förslag som bygger på en klimatagenda som struntar i svenska skogar och svenskt skogsbruk, är hållbarhetsmässigt bakvända. Svensk skogssektor bidrar till social och ekonomisk utveckling i Sverige och Norden, utan att tömma skogens kollager eller utarma dess möjlighet att lagra kol. Genom global handel exporterar samma skogssektor bra produkter till hela världen.

Nordisk skog vinner

I vår kamp mot klimatförändringarna är ledaren en långsamt växande nordisk skog, skött på ett socialt och ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Skogssektorns klimatagenda behöver därför vara pragmatisk. Den kan inte knuffa den långsamma sköldpaddan av banan – men inte heller överge den distraherade haren.

Klimatkrisen behöver både den snabbe och den långsamme.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024