Regeringen gör ett allvarligt misstag
Att sänka kraven på sakkunniga psykologer i så känsliga och komplexa ärenden som rör redan utsatta barn, i stället för att säkerställa att domstolsbeslut kan fattas på bedömningar gjorda av psykologer med specialistkompetens, ligger inte i linje med ett modernt och rättssäkert samhälle. Det skriver Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet.
Kristina Taylor
Ordförande Sveriges psykologförbundDen 12 september överlämnade regeringen propositionen Tryggare hem för barn till riksdagen. Förslaget, som innefattar förändringar i föräldrabalken, syftar till att stärka skyddet för barn mot våld och andra kränkningar, samt stärka skyddet för barn placerade i familjehem. Detta är ett viktigt steg i rätt riktning. Samhället markerar tydligt att barns skydd mot en våldsam förälder, kränkningar och vanvård går före behovet av en nära kontakt med föräldrarna. Här är Psykologförbundet helt enig med regeringen.
Men regeringen gör ett allvarligt misstag. För att förbättra domstolarnas tillgång till beslutsunderlag i fall där barn riskerar att fara illa, föreslås inhämtande av sakkunnigutlåtande från legitimerad psykolog. Vad regeringen inte tar hänsyn till är att utredningen Tryggare hem för barn slagit fast att dessa sakkunniga psykologer även måste vara specialiserade inom klinisk barn- och ungdomspsykologi.
I stället för att säkerställa att sakkunniga psykologer, i domstolsärenden i svårbedömda fall som rör utsatta barn, har fördjupad specialistkompetens om barns specifika behov, väljer regeringen alltså att sänka kraven.
I stället för att säkerställa att sakkunniga psykologer, i domstolsärenden i svårbedömda fall som rör utsatta barn, har fördjupad specialistkompetens om barns specifika behov, väljer regeringen alltså att sänka kraven. Detta är både anmärkningsvärt och obegripligt. Något som också Psykologförbundet påtalat i remissvar, och nu även i en skrivelse till Lagrådet den fjärde oktober.
Motiveringen, enligt regeringen, är att det i dag saknas en nationellt reglerad specialistutbildning för psykologer. Vilka konsekvenser detta får för barns rättssäkerhet tas ingen hänsyn till. Om skälet enbart handlar om att specialistutbildningen för psykologer inte är nationellt reglerad, borde den självklara lösningen vara att utbildningen regleras – inte att sänka kompetenskraven.
Det handlar om barns säkerhet
Det viktigaste skälet varför sakkunniga psykologer vid sådana här ärenden måste ha specialistkompetens, är barns säkerhet. Bedömningar som dessa är mycket komplexa och kräver fördjupad psykologisk kunskap i kombination med erfarenhet om barns specifika behov. Detta är inget samhället får göra avkall på. Psykologförbundet kan konstatera att efterfrågan på specialistutbildade psykologer ökar kraftigt inom andra sektorer, inte minst inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Verksamhetschefer uppger stor verksamhetsnytta med denna spetskompetens, som de menar stärker såväl patientsäkerheten som vårdkvaliteten och fler verksamheter inrättar tjänster för specialistutbildade psykologer. Det ligger med andra ord i tiden att inrätta tjänster för och anställa specialistutbildade psykologer. Nu är det hög tid att också regeringen ser värdet och vikten av det!
Frågan om en nationell reglering av specialistutbildning för psykologer är dessutom högaktuell med den statliga utredningen, Behörighetsutredningen, vars uppdrag bland annat är att se över behovet av en reglerad specialistutbildning för psykologer. Om en nationellt reglerad specialistutbildning för psykologer är regeringens enda krav för att säkerställa domstolarnas tillgång till sakkunniga psykologer med rätt specialistkompetens, är det ett starkt argument för att ”Behörighetsutredningen” landar i att föreslå en nationell reglering. Ju fler befattningar och arbetsuppgifter som kräver specialistkompetenta psykologer, desto större är samhällets behov av en nationell sammanhållen specialistutbildning.
Sänka krav inte i linje med ett rättssäkert samhälle
Nu, den 24 oktober, ska utskottet bereda propositionen Tryggare hem för barn, vilket sedan ska landa i ett betänkande som riksdagen ska fatta beslut om. Psykologförbundets budskap är tydligt; medskicket till våra beslutsfattare är att lyssna på professionen. Att sänka kraven på sakkunniga psykologer i så känsliga och komplexa ärenden som rör redan utsatta barn, i stället för att säkerställa så att domstolsbeslut kan fattas på bedömningar gjorda av psykologer med specialistkompetens, ligger inte i linje med ett modernt och rättssäkert samhälle.
Samhället får aldrig göra avkall på barnets bästa. Med detta i åtanke uppmanar Psykologförbundet riksdagen att:
- i samband med beslut om propositionen uttala att kompetenskravet för sakkunniga psykologer ska vara legitimation och specialistutbildning inom klinisk barn- och ungdomspsykologi.
- om det innebär hinder på grund av att specialistutbildningen inte är nationellt reglerad, rikta ett tydligt tillkännagivande till regeringen att skyndsamt återkomma med lagförslag om att reglera psykologers specialistutbildning.