Debatt

Replik: Du är välkommen att inspireras av oss i Oskarshamn, Jakob Forssmed

Varmt välkommen till Oskarshamn för att lära mer hur det offentliga via samverkan med civilsamhället kan skapa förutsättningar för fler unga att vara delaktiga i samhället, Jakob Forssmed. Det skriver Anton Sejnehed (S) och Laila Naraghi (S), Oskarshamns kommun.

Vi välkomnar statsrådet Jakob Forssmed att komma till oss för att inspireras hur man med strategiska satsningar på civilsamhället kan utveckla delaktigheten i samhället, skriver debattörerna.
Vi välkomnar statsrådet Jakob Forssmed att komma till oss för att inspireras hur man med strategiska satsningar på civilsamhället kan utveckla delaktigheten i samhället, skriver debattörerna.Foto: Oscar Olsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi välkomnar att socialminister Jakob Forssmed (KD) lyfter frågan om delaktighet för unga med NPF-diagnoser. Det finns mycket kvar att göra för att denna grupp unga ska ges mer delaktighet på sin fritid.

Civilsamhället som en resurs

Vi vill visa statsrådet att det finns mycket bra som görs och som kan utvecklas. Att prioritera stöd till civilsamhället såsom studieförbund och föreningar är ett bra och effektivt sätt att göra det. I vår kommun, Oskarshamn, väljer vi att göra just det. Vi välkomnar statsrådet Jakob Forssmed att komma till oss för att inspireras hur man med strategiska satsningar på civilsamhället kan utveckla delaktigheten i samhället för fler.

Läs också

Vi är stolta över den samverkan som finns här. Kommun och civilsamhälle samverkar för att lösa våra gemensamma samhällsproblem. Civilsamhället ses som en resurs och tillgång för att utveckla vårt samhälle. Vi prioriterar därför satsningar på mer resurser till dessa organisationer. Här finns en kommun som per invånare tillhör toppen i landet vad gäller stöd till studieförbund. Vi satsar för att det gör skillnad!

Statens tillbakadragande av stöd till civilsamhället riskerar att leda till att än färre blir delaktiga i samhället.

Som förtroendevalda är vi tacksamma över att föreningar vill samverka med kommunen för att utveckla nya verksamheter. Tillsammans med RF SISU Småland har vi utvecklat flera idrottsskolor. Idrottsskolorna bygger på att idrottsföreningar är med och engagerar sig och ger av sin tid. Vi är glada och tacksamma över deras arbete.

Viktigt att samverka med idrottsrörelsen

Idrottsskolan Parasport, en av tre i kommunen, vänder sig till unga med NPF-diagnoser. Kommunen, RF SISU Småland och åtta idrottsföreningar samverkar för att unga ska få testa på olika idrotter. Under idrottsskolorna finns det utbildade ledare med som stöd till de unga och till föreningarna. Alla föreningar åtar sig att det ska finnas möjlighet för unga att delta i verksamheten även efter avslut. Samarbetet bygger på ett idéburet-offentligt partnerskap, vilket vi är glada över att vi är överens om att förlänga två år till.

Tillsammans med RF SISU Småland har vi samverkat för att lyfta unga ledare inom idrottsrörelsen. Vi vill att fler unga ska våga ta steget till att vara en del av ledarskapet. I denna samverkan har också unga ledare från parasporten deltagit.

I Oskarshamn är vi också glada över att ha samverkan med flera andra studieförbund. Sensus är ett studieförbund vi samverkar med för att öka antalet kulturaktiviteter för unga tjejer. Syftet är att unga tjejer ska få möjlighet till fler kulturaktiviteter kostnadsfritt och att det ska vara möjligt att påverka utbudet.

Fler behöver bli delaktiga

Låt oss samtala om hur staten bör samverka med civilsamhället för att öka delaktighet för unga i samhället och låt oss tala om hur studieförbunden är en bra samverkanspart för att nå fler föreningar och människor. Statens tillbakadragande av stöd till civilsamhället riskerar att leda till att än färre blir delaktiga i samhället. Låt oss prata om hur vi kan få fler att bli delaktiga i stället.

Varmt välkommen till Oskarshamn för att lära mer hur det offentliga via samverkan med civilsamhället kan skapa förutsättningar för fler unga att vara delaktiga i samhället. Här kan du få möta unga som med glädje engagerar sig i olika idrotter, en engagerad kommun som tillsammans med studieförbund och idrottsföreningar arbetar för att unga med olika förutsättningar ska ges en meningsfull fritid.

Tidigare inlägg i debatten

Forssmed: Delaktigheten för unga med NPF-diagnos måste öka - nu bjuder jag in till samtal

Unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har svårt att hitta sin plats i fritidsverksamheten. Därför har jag bjudit in ett antal idrottsförbund, representanter för friluftsliv och andra organisationer för ett samtal om hur vi kan öka delaktigheten i idrott, friluftsliv och annat föreningsliv för personer med NPF, skriver socialminister Jakob Forssmed (KD).

Nämnda personer

Laila Naraghi

Riksdagsledamot (S)
fil. kand. i statsvetenskap (Försvarshögskolan, 2008)

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
fil. mag. statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024