Debatt

Replik: Identitetspolitik skapar demokratiskt underskott

REPLIK. Idén om att representativitet och intressen kommer av egenskaper eller erfarenheter snarare än av förtroende och kompetens är inte demokratisk, menar Joar Forssell, förbundsordförande LUF, i en replik till Eva Eriksson, SPF. 

Jag är ung, liberal och man men jag representerar varken alla unga, liberaler eller män, skriver Joar Forssell, LUF, i en replik till Eva Eriksson, SPF.
Jag är ung, liberal och man men jag representerar varken alla unga, liberaler eller män, skriver Joar Forssell, LUF, i en replik till Eva Eriksson, SPF.Foto: LUF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Joar Forssell
Ordförande för Liberala Ungdomsförbundet, LUF 

SPF Seniorerna skrev nyligen på Altinget att det behövs fler seniorer i riksdagen. Artikeln vittnar om en identitetspolitisk syn på representation och står i direkt motsats till den representativa demokratin. Jag är ung, liberal och man men jag representerar varken alla unga, liberaler eller män. I den representativa demokratin representerar vi våra medlemmar eller våra väljare, varken mer eller mindre.

Inte ett demokratiskt underskott 

I sin debattartikel skriver SPF att underrepresentationen av äldre utgör ett demokratiskt underskott och att äldrefrågor riskerar att få för lite utrymme i debatten. Men det är precis tvärtom, det vore snarare ett demokratiskt underskott att kräva plats utifrån grupptillhörighet snarare än förtroende. Den som vill ha fler seniorer eller unga eller läkare i riksdagen får helt enkelt rösta på dem.

Värderingar ska styra hur vi röstar

Tro för detta inte att jag är en av de partipolitiskt aktiva som SPF Seniorerna menar petar ner äldre på listorna. Tvärtom lade jag själv min röst i Liberalernas interna provval på riksdagens mest årsrika senior, Barbro Westerholm. Jag gjorde det delvis med hänvisning till hennes erfarenhet men framför allt tack vare hennes värderingar och hennes närmast unika förmåga att ompröva gamla sanningar och ståndpunkter. Jag röstar gärna på en årsrik senior, men bara om hen är den kandidat som mest delar mina värderingar och som bäst för fram dessa i riksdagen. Det är representativ demokrati.

Identitetspolitiken är inte demokratisk

Smeta inte “ungdomsperspektiv” eller något annat knippe påhittade åsikter på oss, och låtsas inte heller vara representanter för någon annan än era egna medlemmar eller väljare.

Identitetspolitiken, det vill säga idén om att representativitet och intressen kommer av egenskaper eller erfarenheter snarare än av förtroende och kompetens, är inte demokratisk. De unga som engagerar sig i mitt ungdomsförbund är liberaler, men de unga som engagerar sig i till exempel SSU är socialister. I bådas våra ungdomsförbund finns aktiva medlemmar med rötter i alla världens världsdelar, det finns ungdomar av alla könstillhörigheter och det finns ungdomar med olika funktionsvariationer. Det som är gemensamt är våra idéer, inte våra egenskaper eller erfarenheter.

Demokratin låter allas röster bli hörda

Att ungdomar, årsrika eller någon annan grupp på aggregerad nivå kan tycka olika är sant, men att för den sakens skull insinuera att grupper av människor som inte fått uttala sig tycker på ett visst sätt är fräckt. Demokratin låter allas röster, oavsett vem hen är, bli hörda på lika grunder och med samma rätt. Att med identitetspolitikens logik då tvinga in människor i åsiktsfållor är att undergräva demokratin genom att förvägra individen självbestämmande över sin egen röst. Smeta inte “ungdomsperspektiv” eller något annat knippe påhittade åsikter på oss, och låtsas inte heller vara representanter för någon annan än era egna medlemmar eller väljare.

Låt oss rösta på vem vi vill

Ingen människa har rätt att sitta i riksdagen utifrån grupptillhörighet. Alla medborgare har dock samma rätt att rösta och utse representanter för sina åsikter och viljor. Representation genom fri omröstning på lika grunder är fundamentet för vår demokrati. Låt oss rösta på vem vi vill. Jag kommer rösta på den som mest representerar mina värderingar.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]

Tidigare inlägg i debatten: 

SPF: Få seniorer i riksdagen skapar demokratiskt underskott

Underrepresentation av äldre i riksdagen är ett demokratiskt underskott och riskerar att äldrefrågor inte får det utrymme i debatten som väljarna önskar, skriver Eva Eriksson, Förbundsordförande SPF Seniorerna.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024