Debatt

S: Att hålla fast vid Bromma flygplats är att kasta skattepengar i sjön

Det är både ekonomiskt och strategiskt oförsvarbart att fortsätta att kanalisera skattepengar till en döende flygplats som Bromma, när vi har ett utmärkt alternativ i Arlanda. Det skriver Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, och Kadir Kasirga (S), riksdagsledamot i trafikutskottet.

I stället för att hålla kvar i gamla, ineffektiva lösningar borde vi 
fokusera på att modernisera och optimera Arlanda som Sveriges 
internationella flygnav, skriver debattörerna.<br>
I stället för att hålla kvar i gamla, ineffektiva lösningar borde vi fokusera på att modernisera och optimera Arlanda som Sveriges internationella flygnav, skriver debattörerna.
Foto: Andreas Ericsson/Socialdemokraterna, Samuel Steen/TT samt Fredrik Sandberg/TT
Gunilla Svantorp
Kadir Kasirga
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det förvånar inte oss socialdemokrater att Sverigedemokraterna återigen väljer att prioritera Bromma flygplats framför klimatomställning, bostadsbyggande och att stärka Arlanda flygplats som Sveriges fönster mot världen. Till skillnad från Sverigedemokraterna väljer vi socialdemokrater att ta ansvar för framtidens infrastruktur och ekonomi genom att fokusera på hållbara och effektiva lösningar.

Lägg ner Bromma flygplats

Regeringen Kristersson och Sverigedemokraterna har denna mandatperiod konsekvent prioriterat att hålla liv i en olönsam och krympande Bromma flygplats. Nu blir flygbolaget BRA underleverantör till SAS och börjar flyga från Arlanda i stället för Bromma flygplats från och med nästa år. Det innebär att Bromma flygplats förlorar 90 procent av flygtrafiken och i princip kommer att stå utanför linjetrafik.

Det här möjliggör för regeringen och Swedavia att tidigarelägga nedläggningen av den redan olönsamma flygplatsen, som varje dag subventioneras av skattebetalare. Det är både ekonomiskt och strategiskt oförsvarbart att fortsätta att kanalisera skattepengar till en döende flygplats som Bromma, när vi har ett utmärkt alternativ i Arlanda.

Läs också

Sverigedemokraterna borde i stället lägga kraft på hur deras regering ska säkra ny linjetrafik från Arlanda till Växjö, Kristianstad, Halmstad och Kalmar. Vi socialdemokrater lovar att jaga regeringen för att dessa städer ska få sin linjetrafik.

Satsa på Arlanda

Elflyg är framtiden men att lägga enorma resurser på att utveckla elflyg på en plats som snart kan vara historia är inget annat än en kortsiktig lösning. Bromma flygplats är inte avgörande för elflygets vara eller icke-vara. 

Arlanda kan med rätt investeringar mycket väl hantera både reguljär och samhällsviktig flygtrafik.

Arlanda kan med rätt investeringar mycket väl hantera både reguljär och samhällsviktig flygtrafik. I stället för att hålla kvar i gamla, ineffektiva lösningar borde vi fokusera på att modernisera och optimera Arlanda som Sveriges internationella flygnav. Detta kan göras genom att satsa på kollektivtrafiklösningar som förbättrar tillgången till Arlanda och säkerställa att flygplatsen kan ta emot de ökande passagerarantalet på ett effektivt sätt.

Inte bara Stockholm utan hela Sverige står inför en akut bostadskris. När Sverigedemokraterna saknar visioner och väljer att vara passiva vill vi socialdemokrater bygga flera tusen nya bostäder, förskolor, skolor och arbetsplatser där Bromma flygplats ligger i dag. En sådan investering skulle inte bara förbättra livskvaliteten för tusentals stockholmare utan även bidra till regionens, och hela Sveriges, ekonomiska utveckling.

Prioritera nya bostäder

Det är en fråga om att använda våra gemensamma resurser på ett sätt som gynnar flest möjliga människor, och det är också ett led i att skapa ett mer hållbart och resurseffektivt samhälle.

Det är dags för regeringen och Sverigedemokraterna att överge sitt ideologiska motstånd mot förändring och omfamna en lösning som är både ekonomiskt och klimatmässigt hållbar. Att hålla fast vid Bromma flygplats är att kasta skattepengar i sjön och att spjärna emot den naturliga utveckling som redan pågår. Vi socialdemokrater förespråkar en ansvarsfull och framtidsorienterad politik som sätter Sveriges behov i första rummet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024