Debatt

SD Göteborg: Fegt att rösta ned nödvändiga riktlinjer för bönestunder

Vi kan inte tillåta att oreglerade bönestunder får äventyra liv och säkerhet. Det skriver tre sverigedemokrater i Göteborg: Jörgen Fogelklou, gruppledare, Agneta Kjaerbeck, vice gruppledare, och Sanda Anton Henriksson, ledamot nämnden för funktionsstöd.

”Det är viktigt att understryka att vi inte kräver ett förbud mot bönestunder. I stället vill vi etablera klara riktlinjer för när, hur och var de får äga rum.”
”Det är viktigt att understryka att vi inte kräver ett förbud mot bönestunder. I stället vill vi etablera klara riktlinjer för när, hur och var de får äga rum.”Foto: Vahid Salemi/AP Photo/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraterna i Göteborg har efterfrågat en reglering av bönestunder och religiösa pauser inom våra kommunala verksamheter. Trots våra ansträngningar har majoriteten valt att vika undan. Det visar inte bara en brist på mod, utan det är också ett svek mot arbetsgivare, medarbetare och brukare. Vi står fast vid att tydlighet och rättvisa är avgörande för en väl fungerande arbetsmiljö.

Risk för splittring och missnöje

Det är viktigt att understryka att vi inte kräver ett förbud mot bönestunder. I stället vill vi etablera klara riktlinjer för när, hur och var de får äga rum. Vi vill skapa en miljö där alla, inklusive de som ber, kan känna sig trygga på sina arbetsplatser. Utan tydliga ramar riskerar vi att skapa splittring och missnöje bland kommunens medarbetare.

Om vissa ges möjlighet till pauser för bön utan definierade regler, kan det leda till känslor av orättvisa och ojämlikhet bland kollegor. Ingen ska behöva känna sig marginaliserad eller orättvist behandlad – det underminerar inte bara arbetsmoralen, utan skapar en negativ atmosfär i hela verksamheten.

Bönestunder bör regleras

Det är också en fråga om säkerhet. I omsorgsverksamheter, förskolor och funktionsstödet är kontinuerlig närvaro av personal avgörande för brukarnas välbefinnande och säkerhet. Att låta bönestunder ske utan reglering kan få allvarliga konsekvenser. Tänk dig en situation där personalen, under ett kritiskt ögonblick, lämnar sina poster. Kortare avbrott kan få katastrofala följder i en krissituation. Vi kan inte tillåta att oreglerade bönestunder får äventyra liv och säkerhet.

Att låta bönestunder ske utan reglering kan få allvarliga konsekvenser.

Politikernas ovilja att rösta för en policy som skulle skapa balans mellan verksamhetens behov och personalens rättigheter är en demonstration av bristande ledarskap. Det handlar inte bara om att undvika obekväma diskussioner – det handlar om att ta ansvar för att skapa en arbetsmiljö där alla kan trivas och prestera. Vi behöver en enhetlig linje som skyddar både arbetsplatsens effektivitet och medarbetarnas rättigheter.

”Sluta fega för svåra frågor”

Vi uppmanar övriga partier att stå upp för det som är rätt. Sluta fega och ducka för svåra frågor. Genom att tydliggöra riktlinjerna, involvera enhetschefer och definiera vad som utgör allvarliga konsekvenser för verksamheterna kan vi skapa en arbetsmiljö som är både rättvis och inkluderande.

Det handlar om att bygga en sammanhållen arbetsplats där alla behandlas med respekt och där ingen behöver bära bördan av otydliga regler. Vi har redan en kommunal policy för rökare, varför skulle vi inte ha det för bönestunder? Det är dags att agera, för framtiden och för varje individ som arbetar och vistas i våra verksamheter.

Nämnda personer

Jörgen Fogelklou

Kommunalråd (SD) i opposition Göteborgs stad
Art director

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024