Debatt

Sluta gulla med Kinas kommunistparti och få hem Gui Minhai

För nio år sedan kidnappades göteborgaren Gui Minhai av kinesiska agenter. Medan Kina håller en yttrandefrihetskämpe fången skålar västsvenska politiker med kommunistpartiet och regeringen fortsätter med sin tysta diplomati, skriver företrädare för Liberalerna, LUF och Liberala studenter.

Att Gui Minhai fortfarande sitter fängslad är ett bevis på att den tysta diplomatin har misslyckats, skriver debattörerna.<br>
Att Gui Minhai fortfarande sitter fängslad är ett bevis på att den tysta diplomatin har misslyckats, skriver debattörerna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Simona Mohamsson
Ledamot kommunfullmäktige Göteborg (L)
Maria Wennberg
Utrikespolitisk talesperson Liberala studenter
Johannes Bexell
Distriktsordförande LUF väst

År 1988 flyttade Gui Minhai till Sverige för att studera. I samband med massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989, valde han att stanna i Sverige för att skapa sig ett liv i Göteborg präglat av frihet.

”Sverige borde skämmas”

I början av 2010-talet grundade den svensk-kinesiska förläggaren och författaren, tillsammans med sina kollegor, bokförlaget Mighty Current i Hongkong. En del av den litteratur som publicerades innefattade satir samt kritik mot den repressiva kinesiska regimen och flera av böckerna kom således att förbjudas i Kina. Minhais modiga kamp för yttrande- och tryckfriheten ledde till att han kidnappades av kinesiska agenter utanför sin semesterbostad i Pattaya i Thailand den 17 oktober 2015.

I januari 2016 erkände kinesiska myndigheter till slut att Gui Minhai hölls fängslad, och den göteborgska frihetskämpen tvingades göra en så kallad ”bekännelse” på kinesisk statlig tv, där han påstod att han ”frivilligt” ska ha återvänt till Kina till följd av ett trafikbrott som begicks 2003. Trots detta ”erkännande” blev han aldrig åtalad eller dömd.

Efter ytterligare en framtvingad ”bekännelse”, där han erkände distribution av böcker i Kina, släpptes han från fängelset i oktober 2017, men placerades under hård bevakning i husarrest. Kort därefter greps han återigen av kinesiska agenter i samband med att han eskorterades av två svenska diplomater, varefter han dömdes till tio års fängelse för spionage. Att en svensk medborgare kunde kidnappas mitt framför näsan på svenska diplomater är bland det mest förnedrande som har hänt svensk diplomati. Sverige borde skämmas.

Sluta leka gulligull

Samtidigt som Gui Minhai går in på sitt tionde år som frihetsberövad har vi den senaste tiden kunnat läsa i bland annat DN att högt uppsatta politiker i Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen har deltagit i firandet av Folkrepubliken Kinas 75-årsdag.

Att en svensk medborgare kunde kidnappas mitt framför näsan på svenska diplomater är bland det mest förnedrande som har hänt svensk diplomati.

Att ledande kommun- och regionpolitiker väljer att fira en auktoritär och blodig regims födelse, samtidigt som samma regim kidnappat och fängslat en svensk medborgare, är inget annat än förkastligt. Det är ett hån mot alla de värderingar som politiker brukar tala sig varma för. Vi anser att svenska politiker måste sluta leka gulligull med kommunistpartiet och i stället börja sätta press på Kina – för den tysta diplomatin fungerar bevisligen inte.

Vad kan vi då göra för att sätta press på Kina? Först och främst borde Göteborgs ledande politiker hellre lägga sin tid på att säga upp stadens vänskapsavtal med Shanghai än att dricka mousserande vin och äta kanapéer tillsammans med företrädare för Maos kommunistparti. Kina använder detta samarbetsavtal som ett sätt att stärka landets ställning i Göteborg och därigenom Sverige. Det är därför naivt, och omoraliskt, att behålla vänskapsavtalet med Shanghai.

Tyst diplomati har inte fungerat

Fortsättningsvis borde Sverige arbeta för att EU avslutar sitt frihandelsavtal (EFTA) med Hongkong eftersom avtalet innebär att Europa reglerar handeln med Hongkong annorlunda jämfört med Kina. I praktiken betyder detta att kommunistpartiet använder Hongkong som en bakdörr till EU:s marknad och på så sätt stärker sitt inflytande i Europa. Sverige och EU måste vara liberala aktörer som värnar om mänskliga fri- och rättigheter, inte nyttiga idioter som låter Kinas ekonomiska inflytande fortsätta öka.

Sist men inte minst måste Sverige acceptera att den tysta diplomatin inte fungerar. Att Gui Minhai fortfarande sitter fängslad är ett bevis på det. Sverige måste i stället mångdubbla sina ansträngningar för att frigöra den göteborgska samvetsfången.

Vi kan förstå att den svenska regeringen inte vill bråka med den kinesiska jätten - det kan ge stora ekonomiska påföljder, men för att citera en annan svensk författares verk ”... det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt /…/ annars är man ingen människa, utan bara en liten lort”.

Nämnda personer

Simona Mohamsson

Ledamot i partistyrelsen (L), ledamot i kommunfullmäktige Göteborgs stad

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024