Debatt

Slutreplik: Underskatta inte vikten av folkbildning, Axén Olin

Moderaterna kan börja med att vara ärliga – om man önskar en nyanserad debatt. Civilsamhällets bidrag till utvecklingen av samhället ska inte underskattas, Kristina Axén Olin. Det skriver Anna Livion Ingvarsson och Calle Nathanson vid Ideell kulturallians. 

”Det är många verksamheter inom kulturområdet som ännu inte återhämtat sig”, skriver debattörerna.
”Det är många verksamheter inom kulturområdet som ännu inte återhämtat sig”, skriver debattörerna.Foto: Henrik Montgomery/TT
Calle Nathanson
Anna Livion Ingvarsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, önskar en mer nyanserad debatt i sitt svar på vår artikel om studieförbundens nedskärningar. En bra början är att inte försöka dölja hur stor nedskärningen egentligen är.

En tredjedel försvinner 

Det är uppenbart att Axén Olin hellre vill diskutera årets nedskärningar av studieförbunden på 250 miljoner, och inte de 500 miljoner som regeringen tänker spara till 2026 – vilket innebär att en tredjedel av det statliga anslaget till folkbildningen försvinner. Att folkhögskolorna får 100 miljoner kronor mer i stöd är välkommet, men bör ses mot bakgrund av att regeringen drog ner stödet med drygt 400 miljoner i budgeten för 2023.

Det är vanskligt att anföra de lägre siffrorna för deltagande sedan 2019 som ett skäl för att sänka stödet till studieförbunden med en halv miljard kronor.

Axén Olin lyfter det minskade deltagarantalet efter pandemin. Detta är något som drabbat hela den ideella kultursektorn, eftersom det är en skör sektor vars strukturer tar tid att bygga upp igen. Återstartsutredningen drog samma slutsats och föreslog stora satsningar på nationella återstarts- och utvecklingsstöd för kulturlivet under kommande år.

Behöver mer, inte mindre stöd 

Regeringen valde beklagligt nog att inte genomföra dessa förslag. En annan förklaring till det minskade deltagandet inom studieförbunden är att ett utökat kvalitetsarbete – vilket vi stödjer! – kostar administrativa resurser vilket påverkar verksamheten.

Det är vanskligt att anföra de lägre siffrorna för deltagande sedan 2019 som ett skäl för att sänka stödet till studieförbunden med en halv miljard kronor. Det är många verksamheter inom kulturområdet som ännu inte återhämtat sig. Civilsamhället bidrar med utveckling till samhället i stort och behöver mer stöd för att göra ännu mer nytta, inte mindre stöd.

Fakta

Nedskärningen av folkbildningen: Ekonomiska prioriteringar eller ren okunskap?

På grund av regeringens nedskärningar kan var tredje kulturstudiecirkel, spelning och körträff ryka. Det skriver Anna Livion Ingvarsson och Calle Nathanson, Ideell kulturallians.

Replik: Att tala om ”slakt av kulturen” är inte korrekt

Att tala om ”slakt av kulturen” när en budget på två miljarder sänks med 250 miljoner är inte korrekt. Detta ska även sättas i relation till det omvärldsläge vi befinner oss i – och de investeringar Sverige behöver göra för framtiden. Det skriver Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna. 

Nämnda personer

Kristina Axén Olin

Riksdagsledamot (M), andre vice ordförande kulturutskottet, kulturpolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024