Debatt

Svensk krångel-cocktail stjälper ukrainska flyktingar

En byråkratisk regelcocktail skapar ett moment 22 för ukrainska flyktingar. Arbetslinjen måste gälla, även för flyktingar, skriver entreprenören Hampus Knutsson. 

Sverige har 55 000 skäl att skynda på processen med att integrera ukrainska flyktingar, skriver Hampus Knutsson, egenföretagare. 
Sverige har 55 000 skäl att skynda på processen med att integrera ukrainska flyktingar, skriver Hampus Knutsson, egenföretagare. Foto: Fredrik Sandberg/TT, pressbild
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sedan krigsutbrottet har ungefär 55 000 ukrainska medborgare ansökt om skydd i Sverige i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv, enligt siffror från fjolåret. Vi hjälper en familj att navigera i Myndighetssverige och arbetslivet, men byråkrati, regelkrångel och bristfällig information skapar ständigt nya problem. Flyktingar från Ukraina kan exempelvis fortfarande inte få svenskt personnummer. Det skapar en kortslutning mellan enskilda individer som flytt kriget och kontakten med resten av samhället. Kom igen nu politiker och myndigheter, Sverige kan mer och det finns 55 000 skäl att skynda på processen.

Inga pigga banker 

Myndigheterna tilldelar flyktingar med rätt att stanna ett samordningsnummer i stället för personnummer. Att skaffa bankkonto med enbart samordningsnummer går, men det är en krånglig process. Enligt min erfarenhet låter bankerna piggare på att ta emot nya kunder än vad de i realiteten är. 

I Sverige bygger de flesta digitala myndighetskontakter eller köp på att man har Bank-id. Men det går inte att skaffa utan personnummer. Och Swish är bara att glömma av samma skäl. Om man som flykting från Ukraina har varit driftig och startat ett eget företag och vill öppna ett företagskonto, så blir det nobben hos en av Sveriges storbanker. Personnummer krävs.

Ingen snabb process 

Just nu pratas det mycket i media om flyktingar, nyanlända samt krav kring vad Sverige och svenskarna förväntar sig av människor som kommer till vårt land. Det är bra att det ställs krav, men tyvärr är verkligheten att varken politiker, myndigheter eller banker hjälper till så värst mycket i processen att ta emot och snabbt integrera de ukrainska flyktningarna.

Som nyanländ i Sverige finns det två möjligheter – bidragsvägen eller arbetslinjen. Att välja arbetslinjen borde vara enkelt. Men politiker, myndigheter och hela den kraft som finns i den svenska byråkratin stjälper i de flesta processer i stället för hjälper.

Snart är det två år sedan Rysslands brutala invasion av det fria Ukraina inleddes. Men Sveriges flyktingmottagande, från politik till myndigheter och samhällsviktiga verksamheter som banker, lyckas fortfarande, genom krångel och regler, skapa ett perfekt moment 22 i nästan varje situation för människor som flytt kriget för en trygg tillvaro i Sverige.

Stöter återigen på patrull 

Pappan i den familj vi hjälper försörjer sig i dag genom sitt egenstartade företag där han arbetar som hantverkare. När han nu vill ansöka om rot-avdrag för sina uppdrag stöter vi än en gång på patrull. Han får nämligen inte ansöka om avdraget själv, trots att han har både företag och samordningsnummer. Det som krävs är återigen ett svenskt personnummer.

Alternativet som finns är ytterligare en ingrediens i Sveriges krångel-cocktail: en blankett måste skrivas ut, fyllas i och postas. Och därefter måste alla kommande ansökningar om rot-avdrag skötas genom ett utvalt ombud.

I konkurrens med andra svenska hantverksföretag ställer sig pappan frågan om det inte är lättare att i stället sänka sina priser och dumpa den inkomst som avdraget motsvarar?

Kom igen nu politiken, Sverige kan mer!

Tusentals flyktingar från Ukraina drabbas av den svenska byråkratin genom att inte få möjlighet till personnummer. Om arbetslinjen också ska gälla i flyktingmottagandet är det dags att ändra på det, illa kvickt.

Kom igen nu politiken, Sverige kan mer – och det finns 55 000 skäl att skynda på processen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024