Debatt

Tonen i debatten är för hård – nu (s)tartar vi en digital akademi

Det är bara några månader sedan TV4:s avslöjande om SD:s trollfabrik slog ner som en bomb i EU-valrörelsen. Ändå tycks många ha glömt, accepterat och gått vidare. Men det är viktigt att inte normalisera lögner, påhopp och grov polarisering på sociala medier. Vi på socialdemokratiska mediehuset AiP Media föreslår nu ett handslag för en schystare politisk debatt på nätet. Det skriver Daniel Färm, Karl Anders Lindahl och Emil Nordfjell.

Även vänstersidan, inklusive undertecknade, har ibland haft ett väl hårt tonläge i debatten. Det är fortsatt motiverat om och när det handlar om politisk satir, även om det inte innebär att man ska kunna gömma en trollfabrik bakom ursäkter om just satir. Men i seriösa opinionsinlägg behöver alla nu ta ansvar för att hyfsa debatten, skriver Daniel Färm, Karl Anders Lindahl och Emil Nordfjell (de två sistnämnda på bild).
Även vänstersidan, inklusive undertecknade, har ibland haft ett väl hårt tonläge i debatten. Det är fortsatt motiverat om och när det handlar om politisk satir, även om det inte innebär att man ska kunna gömma en trollfabrik bakom ursäkter om just satir. Men i seriösa opinionsinlägg behöver alla nu ta ansvar för att hyfsa debatten, skriver Daniel Färm, Karl Anders Lindahl och Emil Nordfjell (de två sistnämnda på bild).Foto: Ylva Säfvelin/Aktuellt i Politiken
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

En mängd högerradikala och marknadsliberala initiativ skapar en allt hårdare och mer polariserad debatt i Sverige. Att använda anonyma konton för att sprida hatiska budskap utan att behöva stå till svars för det innehåll som sprids är oacceptabelt. Men trots avslöjandena har inget i sak förändrats. Rapporten Svenskarna och internet visade i veckan att 25 procent av unga män utsätts för näthat eller kränkningar. SD:s trollfabrik fortsätter att sprida falska budskap, svartmålning, smutskastning och grova påhopp. Och Tidöregeringen steker nu utredningen om att förbjuda anonyma konton.

Vi måste fråga oss varför varken regeringen eller SD vill ta ansvar för hur sociala medier används. Det är svårt att frigöra sig från misstanken att det beror på att de tror att de själva gynnas av ett polariserat debattklimat. 

Tonläget har varit högt

Som socialdemokratiska opinionsbildare kommer vi att fortsätta driva en tydlig opinion, granska makten och bemöta högerns påhopp. Men vi vill också bidra till att minska den grova polarisering som både SD och olika borgerliga näringslivsaktörer sprider på sociala medier.

Även vänstersidan, inklusive undertecknade, har ibland haft ett väl hårt tonläge i debatten

I höstens första partiledardebatt i riksdagen efterlyste både Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson mindre polarisering, färre medvetna fultolkningar och mer dialog och samling. Tyvärr har varken SD eller de tre högerpartierna i regeringen levt som de lär. De medvetna fultolkningarna från högerpartierna haglar på nätet, liksom grova hån och direkta lögner i den politiska debatten. Justitieutskottets ordförande hetsar på X, SD utesluter inte att starta nya trollkonton, statsministerns anställda vilseleder om att barnamördare jobbat för S och det var inte 13, utan 35 SD-trollkonton – några som till och med utgav sig för att vara myndigheter – som Tiktok tog bort nu under sommaren.

Vi föreslår ett handslag

Även vänstersidan, inklusive undertecknade, har ibland haft ett väl hårt tonläge i debatten. Det är fortsatt motiverat om och när det handlar om politisk satir, även om det inte innebär att man ska kunna gömma en trollfabrik bakom ursäkter om just satir. Men i seriösa opinionsinlägg behöver alla nu ta ansvar för att hyfsa debatten. 

Vi föreslår ett nytt handslag för en schyst debatt på nätet:

  1. Ett totalförbud mot anonyma trollkonton: Alla opinionskonton bör ha en tydlig avsändare.
  2. Ett stopp för lögner och vilseledande påståenden i debatten.
  3. Ett krav på att det ska framgå tydligt om ett politiskt parti, en näringslivsorganisation eller en annan intresseorganisation har haft inflytande över det redaktionella innehållet eller den direkta opinionsyttringen.
  4. En acceptans för hårda opinionsyttringar, men utan nedsättande smeknamn och personliga påhopp i vanliga opinionsinlägg.

Vi hoppas kunna mötas

Vi vill bidra till ett schyst debattklimat på nätet. Vi vet också att det finns många unga som är engagerade och som vill göra skillnad – men som kanske saknar verktygen. AiP Media lanserar därför Schyst – en spetsutbildning för unga digitala kreatörer och opinionsbildare. Vi är beredda att ta fler initiativ för att bidra till en bättre och mer slagkraftig, men schystare, debatt på nätet – och samtidigt tydliggöra skiljelinjerna i svensk politik.

Vi hoppas att såväl högerdebattörer som andra progressiva debattörer är beredda att möta oss i en sådan strävan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024