Krönika av 
Mats Engström

Tuffa miljöutmaningar väntar för fightern Annika Strandhäll

En av Strandhälls viktigaste strider är att få tillräckliga resurser till miljödepartementet. Samtidigt bör hon kroka arm med den nya energi- och digitaliseringsministern för att hinna staka ut en socialdemokratisk miljöpolitik innan valet.

Foto: Adam Ihse/TT/Privat
Mats Engström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kraftiga nedskärningar av miljöanslagen efter att oppositionen fått igenom sin budgetreservation. Kontroversiella beslut om kärnavfall och gruvor. Ett miljöparti som behöver profilera sig inför valet om mindre än tio månader. Förhandlingar i EU från dag 1, där ministrarna behöver egen sakkunskap i nattmanglingarna.

Annika Strandhäll har ingen lätt uppgift som ny klimat- och miljöminister. Men hon är en fighter som kan klara uppförsbacken.

Samarbeta med Farmanbar

Att ta initiativ är avgörande i politiken, predikade förre statsministern Göran Persson. Det kan Strandhäll göra på ett antal områden. Även om det är kort tid till riksdagsvalet går det att staka ut riktningen för en tydligare socialdemokratisk miljöpolitik.

Ett sådant steg är att bredda diskussionen om klimatomställningen till att handla om hela näringslivet, inte bara fokusera på basindustrin. Det finns till exempel många affärsmöjligheter och potentiella nya jobb i bättre resurseffektivitet. Svenska företag som Alfa Laval och Ericsson är minst lika viktiga för minskad klimatpåverkan som SSAB. Här kan Strandhäll samarbeta med sin nya kollega Khashayar Farmanbar. Att knyta samman digitalisering, effektivisering och miljö borde bli en svensk profilfråga, både på hemmaplan och globalt.

Kräver konkreta förslag

Annika Strandhälls breda erfarenhet kommer att vara till nytta. Som tidigare facklig ordförande kan hon koppla ihop goda arbetsvillkor och bättre miljö. Det är rätt i sak och nödvändigt för att vinna brett folkligt stöd för klimatomställningen. Jämställdhet och miljö hör också ihop.

Anna Lindh startade också i motvind som statsråd, med kraftiga nedskärningar av miljöbudgeten.

Den nya miljöministern behöver gå på offensiven när det gäller biologisk mångfald. Riksdagens budgetbeslut äventyrar Sveriges internationella trovärdighet i de gröna frågorna. De globala förhandlingarna inom konventionen för biologisk mångfald och arbetet för havsmiljön blir tillfällen att motbevisa kritikerna. Socialdemokraterna behöver stå fast vid den gemensamma linjen med Miljöpartiet om att öka anslagen till inköp av skyddsvärd skog.

Regeringen kan lyfta alla dessa frågor vid FN-konferensen Stockholm+50 i juni. Klimatomställning av hela näringslivet. Digitalisering och miljö. Biologisk mångfald och global utveckling. Gröna jobb med goda arbetsvillkor. Men det kräver konkreta förslag – annars riskerar Magdalena Andersson och Annika Strandhäll att stå värdar för ett möte med mycket prat och få resultat.

Underbemannat

Anna Lindh startade också i motvind som statsråd, med kraftiga nedskärningar av miljöbudgeten. Hon valde att gå på offensiven i EU med framgångar som en försurningsstrategi och strängare kemikalieregler. Det kan Strandhäll också göra, inte minst inför det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Det finns stora möjligheter till framsteg när det gäller klimat, hållbara produkter, kemikalier, havsmiljö och mycket mer. Men i dag är både departement och miljömyndigheter underbemannade i förhållande till EU:s omfattande gröna giv.

Avgörande med stöd

På presskonferensen om den nya regeringen lyfte statsministern fram Strandhälls erfarenhet som departementschef. Det kommer att vara till nytta. Hon behöver två statssekreterare, liksom sina företrädare.

En klok chef lyssnar på medarbetarna och ser till att de får rimliga arbetsvillkor. Därför blir en av Strandhälls viktigaste strider att få tillräckliga resurser till miljödepartementet, inte minst för det internationella arbetet som är avgörande för att nå miljömålen. Det blir avgörande att Magdalena Andersson ger sitt nya statsråd stöd, inklusive genom en stark politisk samordningsfunktion för EU:s gröna giv på Statsrådsberedningen.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Khashayar Farmanbar

Styrelseledamot HSB Bostad och Lilian Group
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024