Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka
Andreas Carlson (KD), Emma Hult (MP), Arman Teimouri (L) och Linda Modig (C) är fyra av de ledamöter som ser ut att tvingas lämna riksdagen. De och ett 20-tal av deras riksdagskollegor får hoppas på utjämningsmandat eller kryss för att rädda sig kvar.
Johan Manell
NyhetschefDen preliminära rösträkningen pekar på en mandatfördelning där flera tunga profiler kan bli av med sina riksdagsplatser. Sämst är utgångsläget för de vars parti ser ut att förlora mandat i den valkrets de kandiderar. I ett sådant scenario hjälper helt enkelt inte kryss.
Så ser det till exempel ut för Linda Modig, förste vice ordförande i Centerpartiet. Efter att ha lyckats ta ett mandat från Socialdemokraterna i förra valet, pekar den preliminära rösträkningen på att Centerns mandat denna gång går vidare till Sverigedemokraterna.
Även på Gotland ryker Centerns mandat. Sveriges minsta valkrets har bara två mandat. Det ena går till S och det andra ser ut att gå till M. Några utjämningsmandat kommer inte att bli aktuella. Det som möjligen kan hända är att SD går om M. Så för den sittande riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) är loppet kört.
Övriga centerpartister som ser ut att tvingas lämna är Per Schöldberg, Johan Hedin, Sofia Nilsson och Aphram Melki.
MP-förlorare trots vinst
Trots att Miljöpartiet gick framåt i valet och får två nya mandat kan det innebära att ordföranden i civilutskottet Emma Hult (MP) tvingas lämna. I den preliminära mandatfördelningen blir MP av med mandatet i Jönköping. Men där kan det bli intern kamp med ordföranden i partistyrelsen Linus Lakso som i dagsläget vinner ett mandat åt partiet i Södermanland.
”Just nu skiljer det 51 röster mellan mitt och MP:s mandat i Södermanland. Jag kommer avvakta resultatet innan jag ger några kommentarer”, skriver Emma Hult i ett mejl till Altinget.
Samtidigt pekar prognosen på att språkröret Märta Stenevi och den tidigare kulturministern Amanda Lind petar ut riksdagsledamöterna Amanda Palmstierna och Martin Marmgren i Stockholm.
Men det är också många nya MP-profiler på väg in. En av dessa är borgarrådet Daniel Helldén.
– Det är roligt att partiet har valspurtat i klimatfrågan, precis som jag sa i maj, juni att man behövde göra. Det känns att det är det som partiet behövde, det har också väljarna känt, säger han till Altinget.
I riksdagsgruppen ser han ut att få sällskap av den tidigare ledamoten Emma Nohrén i Göteborg och Elin Söderberg i Västerbotten, som var en av kandidaterna till språkrörsposten när Märta Stenevi valdes.
KD-topp får hoppas på kryss
Ett riktigt tungt avbräck kan också Kristdemokraterna drabbas av. Partiets gruppledare Andreas Carlson har i valet ställt upp i tre valkretsar (Jönköping, Stockholms län och Stockholms kommun) men ser ut att missa mandat i samtliga. Hans hopp står till räkningen av personkryssen. Då gäller det att han ska passera partiets sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson i Jönköping eller partiets vice gruppledare Camilla Brodin i Stockholm.
– Det är förstås tråkigt att vi ser ut att tappa ett av våra mandat. Vi vill ju ha genomslag för kristdemokratisk politik, säger Acko Ankarberg Johansson till SVT Jönköping.
Även i Skåne får två KD-profiler hoppas på kryss. Dels Tuve Skånberg, som redan inför valet var inställd på att kryssen var hans chans. Dels Michael Anefur, eftersom KD ser ut att bli av med ett av sina tre Skånemandat.
För riksdagsledamoten Pia Steensland ser det dubbelmörkt ut. KD ser ut att förlora mandatet i Södermanland. Även om det skulle komma tillbaka i den slutgiltiga rösträkningen måste hon i det läget kryssa sig förbi partiprofilen Johan Ingerö.
Göteborgsrysare hos L
Liberalerna kan också förlora ett par riksdagsprofiler. Både den energipolitiska talespersonen Arman Teimouri och den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Roger Haddad ställer upp i valkretsar där L ser ut att bli av med mandaten.
Samtidigt är nya namn på väg in. I dagsläget ser det ut att bli en riksdagscomeback för Mauricio Rojas i Skåne och riksdagsdebut för både borgarrådet Anna Starbrink och Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari i Stockholm.
En spännande kryssräkning kan vänta i Göteborg. Där ser partiet ut att bara få ett mandat denna gång. Toppar listan gör riksdagsledamoten Robert Hannah (L) men han skuggas av det tidigare kommunalrådet Helene Odenjung (L). Det kan bli särskilt intressant då Hannah är en stark anhängare till samarbete högerut medan Odenjung tillhör partiets mer kritiska falang.
Vänstern blir av med miljöprofiler
Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Elin Segerlind tvingas också tacka för sig.
– Jag har räknat ut mig själv redan. Jag tror inte att jag kommer att komma tillbaka. Jag ska åka till Stockholm i morgon och städa min lägenhet, säger hon till Altinget.
Hennes föregångare på posten som klimatpolitisk talesperson Jens Holm lämnar också riksdagen, eftersom han valde att inte kandidera.
Även ledamöterna Jon Thorbjörnsson (V) och Jessica Thunander (V) hamnar i den preliminära mandatfördelningen utanför riksdagen.
Säkra sossar – nya sverigedemokrater
För riksdagsledamöterna i de tre största partierna S, SD och M så ser det betydligt ljusare ut. S ökar sitt stöd och i dagsläget är det bara Daniel Andersson (S) i Örebro som blir av med sin plats.
För Sverigedemokraterna är uträkningen något krångligare. De 59 namnen på partiets rikslista (Jonas Andersson har hoppat av från den ursprungliga) är garanterade platser. 49 av dessa är redan i dag riksdagsledamöter. De kommer att få mandat i den valkrets där de får högst andel personröster, eller där partiet gör sitt bästa resultat.
Just nu ser det ut som att SD kommer få 73 riksdagsplatser. Det gör att ytterligare 14 namn kommer att hämtas från lokala listor. Vilka det blir avgörs till stor del av var de 59 namnen på rikslistan hamnar. Bland de lokala namnen finns fyra ytterligare riksdagsledamöter: Lars Andersson i Skåne läns södra, Caroline Nordengrip i Västra Götalands norra, Stefan Plath i Malmö och Staffan Eklöf i Jönköping. Alla dessa står på plats 60 eller 61 och har alltså fortfarande chansen.
För Moderaterna är det framför allt i Stockholm som partiet ser ut att backa och förlora mandat. Det kan kosta riksdagsplatserna för Arin Karapet, Alexandra Anstrell och Richard Herrey. Även Elisabeth Björnsdotter Rahm i Västerbotten och Ulrika Jörgensen i Halland ser ut att få lämna riksdagen.