Utvinning av olja och gas kan förbjudas

UTVINNING. Regeringen överväger nu ett förbud mot utvinning av olja och gas. Ett besked som välkomnas av bland andra Centerpartiet.

Johanna Alskog

När regeringen nu har beslutat att titta på frågan om ett införa ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas, är det ett besked som tas emot med öppna armar från kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga på Öland. Regeringen har gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att utreda införandet av ett förbud.

– Det vore jättebra, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) till Altinget.

Anledningen är att de två kommunerna på Öland för en strid mot det bolag som vill leta efter skiffergas på Öland och har fått undersökningstillstånd för detta. För Borgholms och Mörbylånga kommun handlar kampen mot prospekteringen om att försvara det dyrbara dricksvattnet.

– Det finns en stor risk att grundvattnet kontamineras redan vid provborrningar. Det går inte att riskera det. Varje vattendroppe är viktig här på Öland, säger Henrik Yngvesson och påminner om den gångna sommarens akuta vattenbrist.

Försöker driva bort bolaget

SGU ska utreda vad ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas innebär och beskriva konsekvenserna av om ett förbud införs.

ur regeringens regleringsbrev till SGU

Under 2016 års sista dagar fick Mörbylånga ett negativt besked från Mark- och miljööverdomstolen. Kommunen hade överklagat företaget Gripen oil and gas prospekteringstillstånd, men domstolen beviljade inte något prövningstillstånd av överklagandet. Det var väntat, enligt Yngvesson.

– Vi har ingen annan chans i världen än att förhala processen, säger han och förklarar att målet är att vara så besvärliga att företaget självmant backar från sina planer och väljer att lämna ön.

Ingen risk för utvinning

Någon risk för att företaget skulle få tillstånd att faktiskt börja utvinna gas finns inte, enligt Yngvessons bedömning. Detta på grund av att miljökraven ökar.

– Då skulle Miljöbalken slå till, säger han.

Centerpartiet är ett av de partier som driver frågan om ett förbud mot utvinning av olja och gas. Det gör även Vänsterpartiet. Också Miljöpartiet har gjort det som enskilt parti, men i regeringsöverenskommelsen med Socialdemokraterna stannade det vid en skrivning om att "Sverige ska inte öppna upp för utvinning av uran, olja eller gas".

Glad att regeringen lyssnat

När Centerpartiets Anders Åkesson och Per-Ingvar Johansson förra hösten motionerade om ett uttryckligt förbud, avslogs detta av riksdagen med hänvisning till regeringens överenskommelse samt de strikta miljöreglerna. Men nu har regeringen alltså börjat skifta fot och Anders Åkesson ser positivt på uppdraget till SGU.

– Det är bra att SGU har fått den körordern, säger han till Altinget.

Provborrning en provokation

De samhällsintressen som står emot varandra är starka, betonar Anders Åkesson. Därför behövs möjligheten att kunna säga nej.

– Nuvarande lagstiftning ger inte stöd att säga nej till prospektering. Bara det att man tillåter provborrning i en tid när man har stora problem med färskvattentillgången skapar stor oro. Det är en provokation, säger han.

Damberg om hållbar gruvindustri

När Altinget frågar näringsminister Mikael Damberg (S) varför regeringen nu väljer att gå vidare med att införa ett utvinningsförbud, så hänvisar han till att regeringens inställning hela tiden har varit att inte öppna upp för utvinning av olja och gas.

– Detta är en utkomst av det arbete som gör inom Regeringskansliet för att främja en hållbar utveckling inom gruv- och mineralindustrin som är viktig för Sverige, säger Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till Altinget.

Och fler politiska beslut står för dörren:

– Ett antal insatser har redan presenterats och fler kommer att följa under 2017, säger Damberg.

Dokumentation

Vad händer nu?

SGU ska senast den 10 april lämna sin utredning av "vad ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas innebär och beskriva konsekvenserna av om ett förbud införs" till regeringen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024