Debatt

Valet att förlägga COP29 i Baku erkänner Azerbajdzjans engagemang

Valet att förlägga COP29 i Baku speglar också den senaste tidens framsteg i regionen. Det skriver Zaur Ahmadov, Azerbajdzjans ambassadör i Stockholm med ansvar för Sverige och Danmark.

Valet av Baku som värd för COP29 erkänner Azerbajdzjans engagemang för att förena olika röster och främja inkluderande klimatåtgärder, skriver ambassadören.
Valet av Baku som värd för COP29 erkänner Azerbajdzjans engagemang för att förena olika röster och främja inkluderande klimatåtgärder, skriver ambassadören.Foto: Sergei Grits/AP/TT
Zaur Ahmadov
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

COP29 i Baku, Azerbajdzjan, markerar en viktig milstolpe som det första klimatmötet i Sydkaukasien. Mitt i farhågorna om att geopolitiska frågor kan överskugga klimatprioriteringarna, vilket Altinget rapporterat om, är Azerbajdzjan fast besluten att hålla fokus på konkreta åtgärder för att uppnå målen i Parisavtalet. Valet av Baku speglar också den senaste tidens framsteg i regionen, inklusive normaliseringsinsatserna med Armenien som stödde Azerbajdzjans ansökan om att stå värd för mötet.

 

Som värd är Azerbajdzjan engagerat i att främja inkluderande klimatstyrning som omfattar rösterna och behoven hos alla intressenter, inklusive urfolk, ungdomar, kvinnor och civilsamhället.

Målet är att säkerställa att klimatpolitiken formas av ett brett spektrum av perspektiv och tar itu med de olika utmaningar som olika samhällen står inför. Att etablera ett nytt kollektivt kvantifierat mål (NCQG) för klimatfinansiering, som ska ersätta det föråldrade målet på 100 miljarder dollar, är en viktig prioritet.

Detta mål kommer att hjälpa till att öka stödet till utvecklingsländer och säkerställa att resurser mobiliseras i en omfattning som matchar klimatkrisens akuta behov. Dessutom kommer Azerbajdzjan att betona vikten av att operationalisera fonden för förluster och skador för att bättre tillgodose behoven hos de mest utsatta samhällena.

En månads konfliktpaus

För att främja fred och klimatåtgärder har Azerbajdzjan introducerat initiativet COP Truce, inspirerat av den olympiska vapenvilan, och uppmanar till en månads konfliktpaus under mötet.

Detta initiativ syftar till att skapa utrymme för att prioritera klimatlösningar och främja globalt samarbete. Azerbajdzjans egen erfarenhet av konfliktinducerad ekologisk skada, inklusive markförstöring och föroreningar, har gett landet en djup förståelse för behovet av att integrera miljöåterställning med fredsbyggande insatser.

Ett annat viktigt initiativ från det azerbajdzjanska ordförandeskapet är Klimatfinansieringshandlingsfonden, som syftar till att kanalisera resurser till klimatresiliensprojekt och påskynda investeringar i ren energi, jordbruk och vattenförvaltning.

Dessutom tog Azerbajdzjan initiativ till att inrätta COP-trojkan för att säkerställa kontinuitet i klimatåtgärder, genom att bilda ett partnerskap med de tidigare och framtida värdarna (Förenade Arabemiraten och Brasilien) för att bibehålla momentum mellan mötena.

Klimatdiplomati kan överbrygga geopolitiska utmaningar

Temaprogrammering vid COP29 kommer att behandla olika områden, inklusive energi, digitalisering, hållbar turism och mänsklig utveckling, där varje dag ägnas åt ett specifikt fokus. Som nyintroducerade temadagar kommer Digitaliseringsdagen att utforska hur grön teknik kan förbättra klimatlösningar, medan Turismdagen kommer att främja hållbara metoder i en sektor känd för sina utsläpp. Freds-, Hjälp- och Återhämtningsdagen kommer att lyfta fram vikten av att integrera klimatåtgärder med fredsbyggande insatser, och erkänna att klimatförändringar och befintliga konflikter förstärker varandra.

Dagens Azerbajdzjan genomgår en betydande grön omställning, där man prioriterar utvecklingen av förnybar energi och energieffektivitet för att minska sitt beroende av fossila bränslen. En viktig del av denna strategi är planen att exportera grön elektricitet till Europa via en kabel under Svarta havet, vilket kommer att bidra till att möta Europas växande efterfrågan på ren energi.

Valet av Baku som värd för COP29 erkänner Azerbajdzjans engagemang för att förena olika röster och främja inkluderande klimatåtgärder. I en tid då klimatkrisen utgör ett globalt hot tror vi att klimatdiplomatin kan överbrygga geopolitiska utmaningar och leverera konkreta resultat för en hållbar framtid för alla.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024