Debatt

Kommer Carlson göra nåt efter den massiva byggregelkritiken?

Jag befarar att svaret blir att ”regelförenklingar” alltid är bra. Det har varit svaret på all problematik kring det sjunkande bostadsbyggandet sedan regeringen med stöd av SD tillträdde för två år sedan, skriver Leif Nysmed, riksdagsledamot (S).

Det råder i dag en stor osäkerhet om vilka konsekvenserna faktiskt blir Boverkets nya byggregler. Är det någonting som dagens bostadsmarknad inte behöver, så är det just mer osäkerhet, skriver debattören.
Det råder i dag en stor osäkerhet om vilka konsekvenserna faktiskt blir Boverkets nya byggregler. Är det någonting som dagens bostadsmarknad inte behöver, så är det just mer osäkerhet, skriver debattören.Foto: TT/Riksdagen/Montage
Leif Nysmed
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kritiken mot Boverkets nya byggregler har varit massiv, både från bransch- och intresseorganisationer och offentliga aktörer. Kritiken har av förståeliga skäl varit av olika karaktär, beroende på vilka intressen som organisationerna företräder, men det som är slående gemensamt är att många av remissinstanserna anser att Boverket inte har tagit till sig av den omfattande kritik som framförts och ändå inför de nya byggreglerna 1 juli 2025 utan någon större förståelse för alla de farhågor som framförts.

Det råder i dag en stor osäkerhet om vilka konsekvenserna faktiskt blir av Boverkets nya byggregler. Är det någonting som dagens bostadsmarknad inte behöver, så är det just mer osäkerhet.

Vad det gäller bostäder så lyfter många upp riskerna med att de nya byggreglerna leder till sämre standarder exempelvis med sämre ljusinsläpp, rum utan fönster, lägre takhöjder, olika tolkningar vad som gäller för säkerhet för brandskydd och så vidare.

Inte bara oppositionen som undrar

Jag har tidigare vid möte med Boverket ställt frågan hur den omfattande kritiken som framförts tagits hand om, men tydligt är att många aktörer och organisationer fortfarande anser att remisskritiken i stort ignorerats och att endast smärre förändringar gjorts.

Detta visar sig också i den intensiva uppvaktning som flera intresseorganisationer gör till oss förtroendevalda, och som jag tror inget parti kan ha missat. Det är således inte bara vi i oppositionen som undrar hur regeringen och dess stödparti agerar angående införandet av de nya byggreglerna.

Hur ser statsrådet på utfallet?

Regeringen och dess företrädare har varit väldigt tysta i den här diskussionen, trots att den pågått under ett par år nu. Jag har därför nu ställt två frågor till ansvarigt statsråd Andreas Carlson.

Tänker statsrådet agera på den kritik som förts fram från en stor andel intressenter mot Boverkets nya byggregler?

För det första: Hur ser statsrådet och regeringen på utfallet av Boverkets regler och överväger statsrådet att ta några generella initiativ utifrån sin ståndpunkt? Och för det andra: Tänker statsrådet agera på den kritik som förts fram från en stor andel intressenter mot Boverkets nya byggregler?

Diskussionen borde handla om välmående

Jag befarar att svaret blir att ”regelförenklingar” alltid är bra. Det har varit svaret på all problematik kring det sjunkande bostadsbyggandet sedan regeringen med stöd av SD tillträdde för två år sedan. Dock utan att ett enda förslag har lagts på riksdagens bord.

Jag skulle uppskatta om diskussionen i stället handlade om hur vi utvecklar ”den goda bostaden”, där vi sätter den boendes välmående och tillgänglighet i centrum, utifrån all den forskning som finns på området och hur vi möjliggör att dessa bostäder kan efterfrågas.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024