Debatt

Lyssna inte på näringslivets kreativa men ogenomtänkta bostadsförslag

Regeringen måste sluta låta näringslivet styra bostadspolitiken om studenter ska ges en chans att få boenden som är både rimliga och värdiga. Det skriver företrädare för Jagvillhabostad.nu och Stockholms studentkårer.

Vi har flera konkreta förslag för att lösa bostadsbristen. Först och främst bör regeringen införa förmånliga statliga bygglån samt grunda ett statligt byggföretag, så att fler studentbostäder kan byggas utifrån samhällets behov – inte marknadens. Marknaden har visat att den inte klarar uppgiften – och den bör inte heller förväntas göra det, skriver debattörerna.
Vi har flera konkreta förslag för att lösa bostadsbristen. Först och främst bör regeringen införa förmånliga statliga bygglån samt grunda ett statligt byggföretag, så att fler studentbostäder kan byggas utifrån samhällets behov – inte marknadens. Marknaden har visat att den inte klarar uppgiften – och den bör inte heller förväntas göra det, skriver debattörerna.Foto: TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Sverige råder akut brist på studentbostäder och hyrorna slukar studenters studiemedel. Situationen är ohållbar och studenter tvingas tacka nej till utbildningar för att de inte kan få tag i en bostad. Regeringen arbetar för att försämra tillgängligheten och sänka standarden på studentbostäder, samtidigt som näringslivet propagerar för bostäder utan kök. Vi kräver att politiker agerar för att lösa bostadskrisen – utan att tumma på kvaliteten.

Terminen är igång över hela Sverige men i våra studentstäder råder akut bostadsbrist. Drygt 70 procent av alla studenter bor i en stad som röd-klassats av Sveriges förenade studentkårer, vilket betyder att de i snitt tvingas vänta i mer än en termin på ett tryggt boende – och ofta betydligt längre. Hyrorna är dessutom skyhöga. I genomsnitt går 34 procent av studentens inkomst till hyra, mycket pengar från en redan liten budget. Våra medlemmar vittnar ständigt om osäkerheten som bostadsbristen skapar. Många tvingas in i otrygga andrahandskontrakt, och flera tvingas tacka nej till sin utbildning. Det här visar tydligt att något är allvarligt fel – och att en förändring är nödvändig!

Förmånliga statliga bygglån

När regeringen funderar på bostadspolitik ger de gärna ett öra till näringslivet och därifrån kommer ofta kreativa men ogenomtänkta förslag på hur man ska lösa bostadsbristen och de höga hyrorna. Näringslivets förslag handlar inte sällan om att tumma på kvalitén i ett tappert försök att få ner byggkostnaderna. Senast i sommar fick förslaget om lägenheter utan kök ett stort medialt utrymme och regeringen har meddelat att de tänker sänka standarden och tillgängligheten i studentbostäder. Vi anser att det är fullkomligt orimligt att göra detta när andra lösningar, utan negativa skadeverkningar, finns tillhanda. Genom en proaktiv och aktiv statlig bostadspolitik kan vi bygga fler studentbostäder – som både har kök och är tillgängliga för alla människors behov.

Vi har flera konkreta förslag för att lösa bostadsbristen. Först och främst bör regeringen införa förmånliga statliga bygglån samt grunda ett statligt byggföretag, så att fler studentbostäder kan byggas utifrån samhällets behov – inte marknadens. Marknaden har visat att den inte klarar uppgiften – och den bör inte heller förväntas göra det.

En nationell översiktsplan

Vi föreslår också att regeringen inför en årlig, nationell översiktsplan för bostadsbehovet som kommunerna måste utgå ifrån, baserad på uppdaterad statistik över vad som byggs och vad som saknas. Detta skulle säkerställa att kommuner inte längre kan slippa undan att bygga nya studentbostäder. Slutligen behöver regeringen kraftigt höja det sedan länge eftersatta bostadsbidraget så att det faktiskt kan fylla sin sociala funktion igen.

Regeringen måste sluta låta näringslivet styra bostadspolitiken om studenter ska ges en chans att få boenden som är både rimliga och värdiga. I dag är situationen ohållbar – bostadsbristen pressar studenter till bristningsgränsen och förslag som försämrar kvalitén och tillgängligheten gör bara saken värre. Utan politiskt ansvarstagande kommer studenter snart varken ha råd med sina måltider, än mindre någonstans att laga dem. Det är dags att sätta stopp för den negativa utvecklingen och säkra en hållbar framtid för studentbostäder.

Nämnda personer

Alexander Wilson van Deurs

Förbundsordförande Jagvillhabostad.nu

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024