Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

Årets Stockholmsbyggnad 2024 är…

Erstas nya sjukhus. Att det tar hem utmärkelsen står klart efter att stockholmarna har sagt sitt. Och det är med en övervägande majoritet som sjukhuset vinner det lokala arkitekturpriset.

”Entréns placering mot Folkungagatan ger dignitet åt byggnaden och skapar mer liv på gatan”, skriver juryn i sin motivering.
”Entréns placering mot Folkungagatan ger dignitet åt byggnaden och skapar mer liv på gatan”, skriver juryn i sin motivering.Foto: Åsa Sjöstrand
Albin Bohlin

Det är 15:e gången som Årets Stockholmsbyggnad utses. Allmänheten får komma med förslag och tio finalister väljs ut av en jury. Sedan får allmänheten tycka till igen.

I år är det Erstas nya sjukhus som tar hem priset som delas ut av Stockholms stad. Förslaget kom från Nyréns arkitekter och det arbetades vidare av Tengblom arkitekter och Ratio arkitekter.

– Ett fint exempel på hur en byggnad trots en stor volym och moderna arkitektur kan samverka väl med stadsbilden i den historiska kontexten. Byggnaden ger ett stort mervärde, en modern och integrerad struktur som är utformad för att främja både medicinsk utveckling och patientens välmående, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) i ett pressmeddelande.

Priset består av en bronsplakett – och stockholmarnas uppskattning, såklart.

– Sedan invigningen har vi fått mycket positiv respons, och det märks att sjukhuset berör många, både här hemma och utomlands. Jag hoppas att vi genom den här utmärkelsen kan inspirera andra och ge nya idéer om hur vård och omsorg kan bedrivas i framtiden, säger Stefan Nilsson, direktor på Ersta diakoni.

Resultatet
  1. Erstas nya sjukhus: 1 245 röster
  2. Bäckahagens skola: 763 röster
  3. Slakthushallarna: 655 röster
  4. Gustaf Vasa kyrka: 616 röster
  5. Väddö Järflotta: 522 röster
  6. Wisdome: 492 röster
  7. Tegelslagaren 12: 313 röster
  8. Mitokondrien: 297 röster
  9. Ordonnansen: 208 röster
  10. Triolen: 207 röster


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024