Familjedynastier ska stötta norrländska ungdomar

Familjerna Kamprads och Stenbecks stiftelser väljer att satsa på ytterligare fem kommuner i Norrbotten och Västerbotten för att skapa livskraftiga landsbygder.

Albin Bohlin

2020 startade Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks stiftelse projektet ”Youth up north” som drivs av föreningen Youth 2030 movement. Stiftelserna stöttar projektet med 19 miljoner kronor.

Arjeplog, Boden och Doroteas kommuner deltog i den första omgången. 17 kommuner ansökte om att få vara med denna gång och av dess valdes fem ut: Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åsele.

– Vi vet att många kommuner vill satsa på ungas inflytande och delaktighet men att det kan saknas både finansiering och kunskap om hur det genomförs på ett bra sätt. Genom Youth up north får de medverkande kommunerna både finansiellt stöd och expertkompetens från projektorganisationen vilket är en unik möjlighet, säger Sara Damber, verksamhetschef på Stenbecks Stiftelse, i ett pressmeddelande.

Arbetet börjar i januari 2024 och pågår till 2026 och sker i samverkan med det lokala civilsamhället och näringslivet.

– Vi är väldigt glada att det finns ett så stort intresse för att satsa på ungas inflytande och delaktighet här i norra Sverige. Att involvera unga i samhällsbygget är avgörande för att skapa mer levande landsbygder och vi ser fram emot att sätta i gång arbetet i de nya kommunerna som är oerhört motiverade och engagerade, säger Linda Tjälldén som är projektledare för Youth up north.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024