Debatt

Fräckt att citera Luther King utan att fördöma kärnvapen, regeringen

I dag på FN-dagen vill vi påminna regeringen om att Martin Luther King Jr, som citerats i Sveriges anförande i generalförsamlingen, fördömde kärnvapens existens. Det skriver Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska läkare mot kärnvapen och specialist i allmänmedicin.

I september öppnades den 79:e sessionen i FN:s generalförsamling.
I september öppnades den 79:e sessionen i FN:s generalförsamling.Foto: Pontus Lundahl/TT
Vendela Englund Burnett
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Just nu pågår FN:s generalförsamlings årliga möte där kärnvapen diskuteras i första utskottet. Sverige är på plats och har i ett anförande citerat medborgarrättskämpen Martin Luther King Jr inför världens stater. Men att åberopa kärnvapenmotståndarens ord förpliktigar.

Sverige försvarar kärnvapenavskräckning

Risken för att kärnvapen kommer att användas är större än på mycket länge. Spänningar, krig och misstro ökar riskerna för missförstånd och misstag, med katastrofala konsekvenser som följd. I det här läget måste Sverige gå i bräschen. Vi måste konsekvent och kategoriskt fördöma alla hot om att använda kärnvapen, göra insatser för icke-spridning och pressa kärnvapenstater till förhandlingar om nedrustning.

I stället har den svenska rösten för kärnvapen­nedrustning tystnat. Det är en direkt konsekvens av att regeringen utan förbehåll mot kärnvapen har valt att gå in i Nato. Redan under ansökningstiden drog Sverige tillbaka sitt stöd för uttalanden om att kärnvapen inte under några omständigheter får användas igen.

Nu försvarar Sverige Natos kärnvapenavskräckning i FN. Den bidrar till att stärka kärnvapens status och legitimitet, negligerar riskerna med kärnvapen och ökar även risken för spridning.

Ingen aktiv nedrustningspolitik

Ingenstans i det svenska uttalandet i FN:s generalförsamling nämns kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser. Sverige nämner inte heller det faktum att ingen stat eller organisation har, eller kan skaffa sig förmågan att, hantera dessa. Tidigare var det en viktig aspekt för Sverige, inte minst genom det så kallade Stockholmsinitiativet som initierades för fem år sedan.

Märkligt nog avslutade Sverige sitt anförande i FN:s generalförsamling med att citera Martin Luther King Jr: ”Det är alltid rätt tid att göra det som är rätt”. King hade självklart rätt, men att använda historiska personers ord förpliktigar. När Sverige åberopar honom utan att presentera någon aktiv nedrustningspolitik eller avståndstagande från kärnvapen ekar det snarare ihåligt och är minst sagt fräckt.

Ingenstans i det svenska uttalandet i FN:s generalförsamling nämns kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser.

Förutom att Luther King Jr var en förkämpe för mänskliga rättigheter och mot rasism, fördömde han även kärnvapens existens och förordade att de skulle förbjudas. År 1957 skrev King: ”Jag anser definitivt att utveckling och användning av kärnvapen i krig bör förbjudas. Det kan inte bestridas att ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle vara fullständigt katastrofalt”.

Trots att det finns ett FN-förbud mot kärnvapen har Sverige valt att ställa sig utanför. Samma år som det antogs, 2017, var Svenska läkare mot kärnvapen en del av den globala kampanjen ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) som fick Nobels fredspris. Dels för att vi fått staterna att förhandla fram förbudet, dels tack vare vårt arbete med att påminna om kärnvapnens humanitära konsekvenser.

Lyssna på Luther King

I år påminner Nobelkommittén än en gång om kärnvapnens massförstörelse genom att tilldela de japanska överlevarnas enträgna kamp för en kärnvapenfri värld priset, genom organisationen Nihon Hidankyo.

När King mottog fredspriset 1964 sa han i sin Nobelföreläsning: ”Det faktum att människor för det mesta förtränger sanningen om kärnvapenkrigets natur och risker, eftersom det är alltför smärtsamt och därför inte ’acceptabelt’, ändrar inte kärnvapenkrigets natur och risker. Metoden att ’förkasta’ kan tillfälligt dölja ångest, men den skänker inte sinnesfrid och känslomässig trygghet.”

Att använda Kings ord kräver handling. Det är dags att lyssna på vad han faktiskt sade och att göra rätt. Nu måste Sverige bekräfta kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser. Sverige måste rösta för den humanitära resolutionen och för att sammankalla en FN-panel som kartlägger kärnvapens konsekvenser utifrån den senaste forskningen.

Sedan behöver Sverige förbjuda kärnvapen på svenskt territorium, vägra delta i några av Natos kärnvapenaktiviteter och gå med i FN:s förbud mot kärnvapen. Först då kan Sverige ta sig rätten att hänvisa till King i kärnvapenfrågan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024