M öppnar för stegvis skärpning av lotteriregler

Tuffare regler är att vänta för de partipolitiska lotterier som utgör en viktig inkomstkälla för Socialdemokraterna. Regeringen har ännu inte stängt dörren för ett totalförbud, men i sitt remissvar öppnar Moderaterna även för en stegvis skärpning. Samtidigt kommer kritik från flera aktörer.

Regeringen har ännu inte meddelat hur de kommer att gå vidare med utredningen om partipolitiska lotterier. I sitt remissvar skriver dock Moderaternas partisekreterare Karin Enström att man borde överväga ett förbud. Partiet öppnar också för att börja med regelskärpningar.
Regeringen har ännu inte meddelat hur de kommer att gå vidare med utredningen om partipolitiska lotterier. I sitt remissvar skriver dock Moderaternas partisekreterare Karin Enström att man borde överväga ett förbud. Partiet öppnar också för att börja med regelskärpningar.Foto: Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

I mars lämnade regeringens utredare Gunnar Larsson två alternativa förslag till regeringen. Kraven på de partipolitiska lotterierna, en viktig inkomstkälla för Socialdemokraterna, borde skärpas, ansåg han. Samtidigt ställde sig utredaren inte bakom det totalförbud som regeringen och statsminister Ulf Kristersson (M) velat se. 

Förslagen

Utredarens förslag: Skärpta krav för partipolitiska lotterier

Undantag från kreditförbud, bonusbegränsningar och spelskatt tas bort

Tydlig information om vilket parti som är förmånstagare

Alternativt förslag: Förbud för partipolitiska lotterier

Licens för spel till förmån för allmännytta ändamål får inte ges till förening som syftar till att främja partipolitisk verksamhet.

När finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tog emot utredningen sade han att regeringen ändå kommer att gå vidare och analysera båda förslagen.

Även i Moderaternas remissvar skriver partisekreterare Karin Enström att man fortsatt bör överväga ett förbud:

”Förtroendet för de politiska partierna är avgörande för demokratins funktionssätt. Mot den bakgrunden vill Moderata samlingspartiet inte utesluta att ett avskaffande av möjligheten för partipolitiska lotterier att beviljas licens bör övervägas redan nu.”

Att utredaren inte vill se ett förbud mot lotterier motiverade han bland annat med att förtroendet för partierna inte har bevisats skadats av lotteriverksamheten. I stället föreslår han skärpningar av reglerna. Undantaget från spelskatten slopas, det ska inte längre vara möjligt att köpa lotter på kredit och krav ska ställas på tydlig information om vilket parti som pengarna går till.

Moderaterna håller med om att skärpningarna är nödvändiga, men vill gå ännu längre och inte se några övergångsbestämmelser när det nya regelverket föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. Även om partiet är öppet för ett förbud så kan det också tänka sig att gå stegvis fram.

”Det kan vara rimligt att följa utredarens rekommendation att börja med en skärpning av reglerna enligt hans förslag och därefter noga följa marknadsutvecklingen med beredskap för ytterligare skärpningar eller på sikt ett generellt förbud, om det visar sig vara motiverat”, skriver partiet.

Sverigedemokraterna har tidigare varit tydliga i sin kritik mot lotterierna men vill inte föregå beredningen. I ett mejl till Altinget kallar partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman användningen av lotterier för en cynisk metod för partifinansiering. Han vill dock inte svara på hur partiet ställer sig till att avvakta med ett förbud. 

Ska man lagstifta om det här så behöver man en mer ordentlig utredning

Maria Refors Legge
Doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet

S-protest

Möjligheten för riksdagspartierna, myndigheter och andra organisationer att skicka in sina synpunkter på utredningen om de partipolitiska lotterierna stängde på måndagen, vilket även uppmärksammats av Aftonbladet. Ett tiotal socialdemokratiska föreningar och distrikt har skickat in invändningar.

Partisekreterare Tobias Baudin kallar regeringens tilltag ett hot mot demokratin och anklagar regeringen och Sverigedemokraterna för att vilja strypa partiets finansiering.

Det saknas ”sakliga eller objektivt godtagbara praktiska skäl” till de förändringar som föreslås, skriver S i sitt remissvar. Partiet önskar att frågan hade gjorts upp i bred politisk enighet, och får uppbackning för det av Miljöpartiet. Enligt A-lotteriernas vd Jonas Lindholm skulle det borttagna undantaget från spelskatten innebära ett ”de facto-förbud” för S-lotteriet.

”Det är oförsvarligt och oansvarigt att gå fram med detta lagförslag”, säger han i ett pressmeddelande och kallar utredningen otjänlig. 

Så mycket tjänar S

Socialdemokraterna gjorde ett överskott på 24 miljoner kronor från lotterierna (2022).

SSU tjänade 18 miljoner kronor.

Moderaterna M-lotteri drog in 1,5 miljoner kronor 2022.

Utredaren bedömer att införandet av spelskatten kan få ”betydande effekt” på överskottet från lotterierna, med en minskning på 50–80 procent.

Majoriteten av myndigheter som svarat på remissen väljer att inte kommentera förslagen. Folkhälsomyndigheten är generellt skeptisk till spel utifrån riskerna för missbruk och Konsumentverket ställer sig positivt till ökad information för dem som köper lotterna. Samtidigt är Spelinspektionen tveksam till att tidsplanen för de nya föreskrifterna kommer att hålla. 

Flera aktörer ifrågasätter att man gör skillnad på partipolitiska och andra allmännyttiga lotterier. Bland föreningarna finns också en oro för att även de ska drabbas av utredningens förslag på lagskärpningar, inte minst om frågan om skatteundantag väcks hos EU-kommissionen.

Läs också

Kräver ytterligare utredning

Om regeringen väljer att gå vidare med ett förbud mot partipolitiska lotterier anser forskarna vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet att det kan ses som ett ingrepp i föreningsfriheten. De menar också att man frångår det så kallade generalitetskravet.

”De lagändringar som föreslås kommer i synnerhet att drabba det största politiska oppositionspartiet (S) till den sittande regeringen och kan därför ses som ett försök att försämra möjligheterna för en specifik aktör snarare än att styra upp politiska partiers lotteriverksamhet generellt sett”, skriver forskarna.

– Grundbulten är att en lag ska vara generell. Här är det tydligt att förslagen drabbar ett parti specifikt och då skulle man åtminstone behöva adressera det i utredningen utifrån den här grundläggande principen, säger Maria Refors Legge, doktor i offentlig rätt.

De får stöd av Advokatsamfundet och vill att förslagen utreds ytterligare. Det vill även Spelbranschens riksorganisation och Centrum för rättvisa som anser att ett förbud kan strida mot Europakonventionen.

– Ska man lagstifta om det här så behöver man en mer ordentlig utredning, gärna oberoende, med utomstående expertis som kan titta på de här frågorna, säger Refors Legge.

Juristerna vid Uppsala universitet pekar visserligen på att det kan finnas moraliska argument för att förbjuda partiers spelverksamhet, men att dessa också borde gälla annan verksamhet som får statligt stöd.

Miljöpartiet tycker att all allmännyttig verksamhet bör regleras på samma sätt och är därför kritiskt till utredarens förslag. Samtidigt välkomnar partiet en ökad tydlighet när det gäller vart överskottet från lotterierna går. Även Centerpartiet är positivt till ökad transparens men vill i övrigt inte ta ställning till förslagen. 

Altinget har sökt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) som avböjer kommentar. Regeringskansliet arbetar med att gå igenom remissvaren. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024