Olof Palmepriset går till kampen för kvinnors frihet

Människorättsaktivister från Ukraina, Turkiet och Iran får årets Olof Palmepris för sin kamp för kvinnors frihet.

Axel Hyttnäs Telin

”För deras kamp för kvinnors frihet i en tid då mänskliga rättigheter hotas av krig, våld och förtryck.”

Så inleds prismotiveringen för årets mottagare av Olof Palmepriset som delas ut av Olof Palmes minnesfond.

Ukrainska Marta Chumalo är en av tre pristagare. Som medgrundare till organisationen Women’s Perspectives Centre har hon sedan början av 2000-talet arbetat med att stärka kvinnor utsatta för våld.

Särskilt sedan Rysslands fullskaliga invasion har Chumalo varit djupt engagerad i att informera om krigets effekter. Bland annat kräver hon en effektiv implementering av Istanbulkonventionen för att ge stöd till krigets offer för sexuellt våld.

Har fått flera åtalade

Eren Keskin har under decennier försvarat diskriminerade grupper i Turkiet. Människorättsadvokaten har också fängslats för sina åsikter. Hennes arbete har bland annat lett till att flera militära och höga myndighetspersoner har åtalats för grova sexualbrott.

Journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi prisas för hennes centrala position i kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran. Sedan drygt ett år tillbaka sitter hon fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran, dömd för att ”sprida propaganda med avsikt att skada staten”.

Prisceremoni i februari

Prisceremonin kommer att äga rum i Stockholms konserthus onsdagen den 1 februari. Den kommer också att sändas live på minnesfondens hemsida.

Pristagarna får förutom ett diplom en prissumma om totalt 100 000 dollar, vilket motsvarar lite över en miljon kronor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024