Serietecknare prisas av Sofia Jannok

Den samiska serietecknaren Mats Jonsson tilldelas 2023 års stipendium av artisten Sofia Jannoks stiftelse för att ”ha djupdykt in i den skogssamiska själen”.

Axel Hyttnäs Telin

Sofia Jannok har sedan 2014 delat ut stipendier genom sin stiftelse för att uppmärksamma personer som verkar i projekt för urfolk. Fokus har under de senaste åren legat på att bevara de sista skogarna i Sápmi.

I år är det serietecknaren Mats Jonsson som tilldelas stipendiet för sin bok ”När vi var samer” och för sina skildringar av den skogssamiska kulturen.

– De gav mig en inblick i en del av vår historia som jag visste alldeles för lite om, säger Sofia Jannok i ett pressmeddelande.

– Jag förstår att det är så staten har velat ha det, att den skogssamiska kulturen ska försvinna från vårt medvetande. Mats verk både visar och aktivt bidrar till att staten misslyckas med det.

Har gömts

Mats Jonsson har utkommit med tolv böcker och debuterade 1998 med seriealbumet ”Unga norrlänningar”. Han säger att det både känns pirrigt och roligt att tilldelas Jannoks stipendium.

– I och med att jag närmade mig mitt samiska arv i mogen ålder så känns det väldigt fint att välkomnas och accepteras i den samiska kulturkretsen, säger han i en intervju med SR:s Sameradion.

Han håller med om motiveringen till priset.

– Det skogssamiska har verkligen varit glömt och gömt, både i majoritetssamhället och i det samiska samhället.

Sofia Jannok delade personligen ut stipendiet på 30 000 kronor under ett författarsamtal i Örnsköldsvik den 24 oktober.

Motiveringen

Mats Jonsson tilldelas stipendiet för att ”ha djupdykt in i den skogssamiska själen och skildrat vår samiska historia ur dess perspektiv, och genom detta verkar för att dekolonisera en vidd av Sápmi som för länge legat gömd”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024