Debatt

Allvarliga anklagelser om vår biståndsverksamhet från Socialdemokraterna

Sedan årsskiftet har vi inlett flertalet seriösa och demokratistärkande projekt över hela världen, med fokus på EU:s östliga partnerskap. Socialdemokraterna behöver inte känna någon oro för att de medlen som vi, efter en hård granskning, har tagit del av ska spridas till anonyma påverkansoperationer, skriver Björn Söder och Stefan Dozzi, ordförande respektive generaldirektör för SD:s biståndsorganisation Hepatica.

Vi drivs av att kunna bedriva seriöst biståndsarbete och välkomnar att den nuvarande regeringen styrt upp biståndet som kanaliseras via partierna så att det inte kan missbrukas på det sätt som både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets biståndsorganisationer tidigare gjort, skriver debattörerna.
Vi drivs av att kunna bedriva seriöst biståndsarbete och välkomnar att den nuvarande regeringen styrt upp biståndet som kanaliseras via partierna så att det inte kan missbrukas på det sätt som både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets biståndsorganisationer tidigare gjort, skriver debattörerna.Foto: Pontus Lundahl / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I den socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorells debatt mot biståndsministern Benjamin Dousa (M) den 13 september blev vi i Sverigedemokraternas biståndsorganisation Hepatica utsatta för allvarliga anklagelser och insinuationer om våra projekt som är beviljade av Sida. Dessa anklagelser är inte bara ogrundade utan är ett försök att underminera vår verksamhet och vårt engagemang för ett transparent och effektivt demokratibistånd.

Olle Thorell behöver inte känna någon oro för att de medlen vi, efter en hård granskning, har tagit del av ska spridas till anonyma påverkansoperationer. Våra projekt har genomgått en gedigen granskning av Sida innan vi beviljades medel. Utöver det vet vi att vi kommer att ha extra ögon på oss som ny mottagare av bistånd. Att Tidöpartierna har ändrat fördelningen av biståndet gällande det administrativa stödet till de partianknutna biståndsorganisationerna är bara positivt. Det är inte konstigt att utgå från väljarnas röst vid fördelning av mandat i demokratiska val, den processen är normen för hur ekonomiska stöd till de politiska partierna är utformade – men självklart är Thorell negativ till förändringen då det innebär ett halverat stöd till Socialdemokraternas egen biståndsorganisation Palmecentret. Samtidigt ska framhållas att Sida fortfarande kommer att granska aktuella projekt som varje PAO ansöker om.

Luftslott kring Hepatica

Öppenhet, transparens och att detta bistånd verkligen ska bidra till demokratisk utveckling är viktigt.

Palmecentret har tidigare sponsrat Robert Mugabes diktatoriska regim i Zimbabwe och palestinska statspartiet Al-Fatah vars ledare Abbas i somras var i Moskva och prisade Putin. Inte nog med det, utan Socialdemokraternas samarbetsparti Vänsterpartiet har enligt tidigare medieuppgifter stöttat Putin-trogna separatister i Ukraina som verkat i organisationen Borotba. Avslöjanden visar även att Vänstern stöttat Hamas vid flera tillfällen, senast förra året kunde Omvärlden avslöja att vänstern tidigare bidrog till ett ett biståndsprojekt där ett parti som sedan deltog i Hamas blodiga attack på Israel 2023 medverkade.

Hur dessa partiers systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter rimmar med demokratibiståndets värdegrund är tydligen inget som bekymrar Thorell och hans Socialdemokraterna. I stället väljer han att bygga luftslott kring oss i Hepatica helt utan belägg.

Vi finner det synnerligen allvarligt att Socialdemokraternas och Vänsterpartiets respektive biståndsorganisationer i decennier tillåtits att bedriva demokratifrämjande projekt som stödjer både grupper med koppling till palestinsk terrorism och diktaturer i exempelvis Afrika. Det är obegripligt att denna verksamhet har kunnat fortgå utan att ansvarig myndighet ingripit. Sidas tidigare S-märkta generaldirektör Carin Jämtin tycks ha blundat för detta alarmerande faktum.

Fokus på EU:s östliga partnerskap

Avslutningsvis kan vi konstatera att sedan årsskiftet har vi inlett flertalet seriösa och demokratistärkande projekt över hela världen, med fokus på EU:s östliga partnerskap. Vi har varit väldigt noga i vårt arbete och ofta fått kontakter via officiella kanaler och tidigare etablerade stiftelser. Dessa projekt kommer få stor betydelse för kvinnor och ungdomar såväl som för politiska partier och organisationer som kämpar emot diktaturer och för demokratier med fria och allmänna val. Hepatica har också en erfarenhet av att bedriva bistånd på frivillig basis och vi har tidigare samlat in medel till projekt i allt ifrån Libanon och Syrien till Ukraina.

Vi drivs av att kunna bedriva seriöst biståndsarbete och välkomnar att den nuvarande regeringen styrt upp biståndet som kanaliseras via partierna så att det inte kan missbrukas på det sätt som både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets biståndsorganisationer tidigare gjort.

Nämnda personer

Björn Söder

Riksdagsledamot (SD)
Civilingenjör (Lunds tekniska högskola, 2004)

Olle Thorell

Riksdagsledamot (S), biståndspolitisk talesperson
Statsvetenskap och ekonomisk historia (Mälardalens högskola, 2004–2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024