Debatt

Regeringen måste överge sina populistiska budskap

EU-valet gav en tydlig signal till Sveriges regering att stå upp för en fortsatt hög reformtakt i klimat- och miljöpolitiken. Populistiska budskap om bränslepriser och klimatmål har tillåtits få oproportionerligt stort inflytande över svensk politik. Den linjen måste regeringen nu överge, skriver Karin Lexén och Beatrice Rindevall på Naturskyddsföreningen.

KD-ledaren Ebba Busch, i dag energi- och näringsminister, under en pressträff om att sänka biobränslet i drivmedel, i januari 2022.
KD-ledaren Ebba Busch, i dag energi- och näringsminister, under en pressträff om att sänka biobränslet i drivmedel, i januari 2022.Foto: Claudio Bresciani / TT
Karin Lexén
Beatrice Rindevall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Flera undersökningar visar att klimatet var den viktigaste frågan för svenska väljare i EU-valet. När rösterna räknats syntes det även tydligt i resultatet. MP, som fokuserat sin kampanj på klimat och miljö, gjorde ett succéval och blev tredje största parti.

Valresultatet innebär ett krav från svenska folket att ha en fortsatt hög reformtakt i den europeiska klimatpolitiken. De två partier som ökade kraftigast i valet – V och MP – är också de partier som enligt vår kartläggning har mest ambitiös klimat- och miljöpolitik.

Viktigare än någonsin 

De fyra partierna S, MP, V och L har enligt vår granskning varit de starkaste miljörösterna i EU-parlamentet under den gångna mandatperioden. Samtliga av dessa partier gick framåt i valet, och tillsammans samlar de en majoritet av väljarstödet. SD, som gick till val på att riva upp EU:s klimatpolitik, backade. KD, vars partiledare öppnat för att samarbeta med den miljöfientliga ytterhögern i EU, tappade ett av sina två mandat.

En första prioritering för regeringen måste därför vara att i Europeiska rådet verka för att klimat- och miljöpolitiken fortsatt ska vara en av EU:s högsta prioriteringar. 

Men det tydliga kravet på en kraftfull klimat- och miljöpolitik syns inte lika tydligt utanför Sveriges gränser. Den kommande mandatperioden riskerar ytterhögern att få ett allt större inflytande i Europaparlamentet, och dynamiken i både ministerrådet och Europeiska rådet ser ut att förändras. Allt fler europeiska regeringar leds av, eller lutar sig mot, partier som är emot central klimat- och miljölagstiftning. Då blir det viktigare än någonsin att Sverige åtar sig ett aktivt ledarskap för en ambitiös klimat- och miljöpolitik.

En första prioritering för regeringen måste därför vara att i Europeiska rådet verka för att klimat- och miljöpolitiken fortsatt ska vara en av EU:s högsta prioriteringar. Enligt en enkätundersökning Naturskyddsföreningen gjort vill samtliga svenska partier utom SD att en grön giv med ambitiös politik för klimat och natur ska vara en av EU:s huvudprioriteringar även under denna nya mandatperiod. 

Fått oproportionerligt stort genomslag 

Alarmismen om bränslepriser och relativiserande om Sveriges behov av utsläppsminskningar har fått ett oproportionerligt stort genomslag i politiken, och minskat utrymmet för vad som ansetts möjligt när EU-lagar ska bli verklighet i Sverige.

Valresultatet går inte att misstolka. Regeringen saknar folkets mandat att fortsätta låta EU:s klimat- och miljöpolitik prioriteras ned. När populistiska vindar blåser måste svenska politiker stå upp för en trygg framtid för medborgarna, utan klimatkaos och med en frisk natur. Samarbeten på hemmaplan och i EU får aldrig gå ut över en skarp och tydlig klimat- och miljöpolitik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024