Debatt

Slopa tidsomställningen och inför normaltid

EU-kommissionen och Europaparlamentet har redan ställt sig positiva till att slopa tidsomställningen. Vad gör Andreas Carlson åt saken? Det undrar Adrian Magnusson, riksdagsledamot (S).

Hur fortlöper statsrådets och regeringens arbete med frågan om slopandet av tidsomställningen? Det undrar Adrian Magnusson (S).
Hur fortlöper statsrådets och regeringens arbete med frågan om slopandet av tidsomställningen? Det undrar Adrian Magnusson (S).Foto: TT/Riksdagen/montage
Adrian Magnusson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I flera år har frågan om slopandet av tidsomställningen till sommartid respektive vintertid diskuterats. Efter ett medborgarinitiativ i Finland år 2017 lyftes frågan till Europaparlamentet. Detta föranledde att EU-kommissionen tog tag i frågan och genomförde en enkät som alla medborgare i Europeiska unionen kunde svara på.

Läs också

EU-kommissionen och Europaparlamentet har därefter båda ställt sig positiva till att slopa tidsomställningen. Emellertid har frågan inte avgjorts av ministerrådet.

Starkt stöd för ett slopande

Frågan väcker stort engagemang bland allmänheten. Det finns undersökningar som visar på ett starkt stöd för att slopa tidsomställningen. Det finns vidare uppgifter som tyder på att det sker fler olyckor i anslutning till tidsomställningen.

EU-kommissionen och Europaparlamentet har därefter båda ställt sig positiva till att slopa tidsomställningen.

Statskontoret har i sin rapport 2018:24 konstaterat att det finns både positiva och negativa effekter av tidsomställningen.

Vad gör Andreas Carlson?

Regeringen har i svar på skriftlig fråga den 12 april 2023 uppgett att frågan diskuteras alltjämt i ministerrådet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

Hur fortlöper statsrådets och regeringens arbete med frågan om slopandet av tidsomställningen?

Fotnot: Adrian Magnusson har även ställt frågan som en skriftlig fråga till Andreas Carlson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024