Därför behövs flera åtgärder för att minska veterinärbristen
Att lättvindigt anta att Centerpartiet negligerar arbetsmiljön inom veterinäryrket är både beklagligt och rent felaktigt. Det skriver Anna Gunstad Bäckman och Emma Wiesner (C) i en slutreplik.
Emma Wiesner
Europaparlamentariker (C)Tove Särkinen och Magnus Rosenquist från Sveriges veterinärförbund tar i sin replik upp en viktig fråga gällande arbetsmiljön inom veterinäryrket. Men att lättvindigt anta att Centerpartiet negligerar denna viktiga fråga är både beklagligt och rent felaktigt.
Som Sveriges veterinärförbund vet så finns det ett antal tecken att förhålla sig till i ett debattinlägg. Allt vi vill göra får helt enkelt inte plats i en debattartikel. Att vi inte tog upp frågan om veterinärernas arbetsmiljöproblem eller den differentierade prisbilden för veterinärtjänster – viktiga pusselbitar – handlade först och främst om platsbrist.
Veterinärbristen är ett faktum
Här har Sveriges veterinärförbund en viktig roll att spela – att adressera arbetsvillkoren och arbetsförhållanden för sina medlemmar och anställda mot arbetsgivarna.
För precis som Särkinen och Rosenquist skriver så finns det inte mycket data att inhämta om den veterinära yrkesrollen och om veterinärernas arbetssituation. Något vi också skriver i vår ursprungsartikel – att det behövs en ordentlig utredning och översyn av branschen, inte någon quick fix. Självklart anser vi i Centerpartiet att det behövs fler veterinärer som bemannar dessa veterinärscentrum och akutmottagningar. Men lika självklart så kan inte Veterinärförbundet blunda för att veterinärbristen är ett faktum.
C vill ta ansvar
Enligt rapporten Brist på veterinärer? från Agrifood Economics Centre så ser det olika ut i olika delar av landet gällande veterinärbristen. Att utbilda fler veterinärer är tidskrävande och kostsamt. Ett ansvar vi i Centerpartiet är beredda att ta. Men det är viktigt att också belysa utvecklingen på veterinärmarknaden, så att eventuella åtgärder adresserar de faktiska problemen som finns och inte missar målet.
Därav välkomnar vi utredningen som ska komma åt veterinärbristen och hoppas på en genomlysning av veterinärernas situation och veterinärbranschen som helhet. Det behövs flexiblare regler, bättre företagshälsa och mer tillgänglig vård för att göra stor skillnad för både individer, välfärden och Sveriges företag.
Veterinärförbundet har en viktig roll
Vi vet att Sveriges djursjukvård står inför olika utmaningar. Det kan vara kompetensbrist, dåliga arbetsförhållanden på grund av för lite personal eller konkurrenskraftiga löner och personalförmåner hos konkurrerande kliniker. Här måste veterinärverksamheterna göra sig konkurrenskraftiga och avsätta egna medel för en stark och offensiv personalpolitik. Och här har Sveriges veterinärförbund en viktig roll att spela – att adressera arbetsvillkoren och arbetsförhållanden för sina medlemmar och anställda mot arbetsgivarna.
I slutändan innebär stängda akutmottagningar att djuren blir lidande. Det måste vi motverka.
C och regeringen missar arbetsmiljöns betydelse för veterinärbristen
Vi ifrågasätter starkt hur man ska kunna utvärdera och åtgärda veterinärbristen utan att diskutera frågan om veterinärernas arbetsmiljö. Det skriver Sveriges veterinärförbund i en replik.
Djurens välfärd skadas av veterinärbristen
Centerpartiet värdesätter djurvälfärden, det borde regeringen också göra genom att säkra djurens tillgång till veterinärvård. Vi behöver inte vänta på en utredning för att arbeta fram förbättringar, det finns flera åtgärder som kan påbörjas nu. Det skriver Anna Gunstad Bäckman och Emma Wiesner (C).