Varför skulle inte Sverigepriser vara realiserbart, Ebba Busch?
Sveriges regering har länge förhållit sig passiv gentemot EU och sällan skyddat svenska intressen så som den borde. Den stundande energikrisen är ett alltför stort hot för att fortsätta vara passiv, skriver Birger Lahti, landsbygdspolitisk talesperson (V).
Birger Lahti
Riksdagsledamot (V), landsbygdspolitisk talespersonElpriserna har varit historiskt höga på senare år och riskerar att åter bli det. Det svenska elsystemet är sammankopplat med det europeiska, vilket innebär att de svenska elpriserna påverkas av den europeiska prisutvecklingen. Minskad elproduktion i vissa länder och svårigheter att importera från andra har lett till att efterfrågan från Europa ökat och därmed pressat upp de svenska elpriserna.
Sverige exporterar mer el än vad vi importerar. Under 2023 importerade Sverige 7,3 terawattimmar och exporterade cirka 35,8 terawattimmar. Det innebär att Sverige hade en nettoexport av el på 28,5 terawattimmar.
För ett hushåll som förbrukar 2 500–4 999 kilowattimmar per år, vilket motsvarar en medelstor till stor lägenhet, var genomsnittspriset 175,61 öre per kilowattimme för andra halvåret 2022, enligt statistik från SCB, att jämföra med 38,22 öre per kilowattimme för motsvarande period 2015. När elpriserna var som högst under 2022 låg de dock på flera hundra öre per kilowattimme.
Vi måste ta tillbaka kontrollen
I takt med omställningen och den ökade elektrifieringen behövs det omfattande investeringar, bland annat i elnäten för att stärka överföringskapaciteten samt medel för utveckling av lagring och förnybara energikällor. För att få kontroll över priserna måste vi ta tillbaka kontrollen över den svenska elmarknaden. Offentliga investeringar i svensk elproduktion riskerar annars att i praktiken bli subventioner till grannländernas bristfälliga insatser.
Med vår modell får vi betydligt lägre elpriser för hushållen och snabbar på klimatomställningen.
Vänsterpartiet har sedan tidigare föreslagit Sverigepriser på el, där de svenska elpriserna frikopplas från de höga exportpriserna. Med vår modell får vi betydligt lägre elpriser för hushållen och snabbar på klimatomställningen. Samtidigt kan vi fortsätta exportera el som i dag.
Andra EU-länder reglerar sina energimarknader
Under frågestunden den 13 juni 2024 sade energi- och näringsministern att Sverigepriser är ett käckt namn, men det är inte realiserbart i praktiken. Vi menar att vår modell visst är realiserbar och inte bryter mot några EU-regler. Även andra EU-länder har börjat reglera sina energimarknader på olika sätt. Och även om det finns en misstanke om att EU-regler skulle stå i vägen vore det rimligt att pröva dem. Sveriges regering har länge förhållit sig passiv gentemot EU och sällan skyddat svenska intressen så som den borde. Den stundande energikrisen är ett alltför stort hot för att fortsätta vara passiv.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:
Vad baserar ministern sitt uttalande på om att förslaget om Sverigepriser på el inte är realiserbart?
Fotnot. Birger Lahti har även ställt frågan som en interpellation i riksdagen.