Debatt

Djurens välfärd skadas av veterinärbristen

Centerpartiet värdesätter djurvälfärden, det borde regeringen också göra genom att säkra djurens tillgång till veterinärvård. Vi behöver inte vänta på en utredning för att arbeta fram förbättringar, det finns flera åtgärder som kan påbörjas nu. Det skriver Anna Gunstad Bäckman och Emma Wiesner (C).

”Vi i Centerpartiet anser fler utbildade veterinärer och djursjukskötare är viktigt för kompetensförsörjningen, djuren och djurägarna.”
”Vi i Centerpartiet anser fler utbildade veterinärer och djursjukskötare är viktigt för kompetensförsörjningen, djuren och djurägarna.”Foto: Stina Stjernkvist/TT
Emma Wiesner
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi har under flera år haft en diskussion och debatt kring veterinärbristen i Sverige. Vi har hört om flera kliniker som stänger ned sina akutmottagningar på grund av brist på klinisk personal. Vi vet att brist på veterinärer, särskilt i mer glesbefolkade delar av landet, kan leda till dålig tillgång till veterinärvård och höga kostnader för lantbrukare och djurägare. Vi ser även att allt fler skaffar djur, men om djursjukvården inte efterföljer behovet blir detta en smärtsam och livshotande konsekvens.

Råder stark obalans

Sveriges unika djursjukvård med sin gigantiska tillväxt lider onekligen svårt av bristen på klinisk personal. Universitetskanslersämbetet presenterade den 6 april 2021 sin prognos för behovet av högskoleutbildade. Myndigheten bedömde att det kommer finnas fortsatt brist på veterinärer fram till 2035.

Vi centerpartister är villiga att ta över ledarskapet i denna fråga för en bättre djurvälfärd och för friska djur.

Sverige har för få svenska utbildningsplatser, samtidigt som regelverket försvårar att ta in ej svenskspråkig personal från utlandet. Att ha utländsk arbetskraft har räddat många djurliv i Sverige och kommer fortsatt att göra detta, då situationen ser ut som den gör.

Orimligheten talar för sig själv när branschen i dag rekryterar fler svenskar som studerat till veterinär utomlands än svenskar som utbildats vid SLU. Det råder en stark obalans i utbildningsväsendet som måste ställas till rätta.

Behöver inte invänta utredning

Centerpartiets Fredrik Christensson ställde i april en fråga i riksdagen till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) gällande vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att möta bristen på veterinärer. I juni presenterade regeringen och Jennie Nilsson att en utredning kommer att göras gällande ”en hållbar och långsiktig hälso- och sjukvård för djur”. Detta anser vi är en allt för sen åtgärd, men mycket välkommen.

Men vi behöver inte vänta på en utredning för att arbeta fram förbättringar redan nu. Fakta talar för sig själv och vi kan ge flera förslag på incitament och förbättringsåtgärder som kan startas upp redan nu:

  • Vi behöver arbeta för att ha fler veterinärer och djursjukskötare i hela landet. Djursjukskötare vet vi kan avlasta veterinärer i stor utsträckning.
  • Vi behöver öka stödet för jourhållningen till distriktsveterinärerna, då staten har huvudmannaansvaret över distriktsveterinärorganisationen. Jourhållningen ska finnas i hela landet med tillgänglig personal.
  • Förändra kravet på att journaler ska skrivas på svenska. Det hämmar anställningar av utländsk arbetskraft. Vi vet sedan en tid tillbaka att efterfrågan på veterinärer överstiger det inhemska utbudet.
  • Öka den internationella dialogen och samarbetet inom utbildningsväsendet för veterinärer och djursjukskötare för en bättre balans och samverkan mellan de europeiska länderna.
  • Arbeta för att öka antalet nationella utbildningsplatser på veterinärutbildningarna redan nu, då vi vet att behovet kommer öka.
  • Arbeta för att implementera fler utbildningsplatser för djursjukskötare. En samverkan mellan akademi och veterinärklinikerna är ovärderligt i dessa utbildningar. Vi behöver avsätta en särskild nationell satsning på att se över var dessa utbildningar lämpar sig bäst i landet.

Ta över ledarskapet

Vi i Centerpartiet anser att fler utbildade veterinärer och djursjukskötare är viktigt för kompetensförsörjningen, djuren och djurägarna. Vi är villiga att satsa på en förstklassig djurvälfärd på nationell och internationell nivå. Det vi vet är att veterinärutbildningar är kostsam och frågan är om Sveriges regering är beredd att ta dessa kostnader för en stärkt djurvälfärd? Vi centerpartister är villiga att ta över ledarskapet i denna fråga för en bättre djurvälfärd och för friska djur.

Nämnda personer

Fredrik Christensson

Samverkansstrateg Högskolan i väst
Kandidat i företagsekonomi (Stockholms uni. 2021)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024